- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Începe Festivalul de Film Cannes 2021
Celebrităţile şi strălucirea revin marţi pe Croazetă, după doi ani. Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, amânată două luni, va avea loc cu prezenţă fizică şi se va încheia, pe 17 iulie, cu gala de premiere. Lungmetraje semnate de Wes Anderson, Asghar Farhadi, Jacques Audiard, Apichatpong Weerasethakul, Paul Verhoeven şi Sean Penn sunt incluse în competiţie şi sunt favorite la trofeul Palme d’Or de anul acesta.
România este reprezentată la Cannes de „La civil”, regizat de Teodora Mihai şi produs de Cristian Mungiu, în competiţia Un Certain Regard, de scurtmetrajul „Interfon 15”, de Andrei Epure, în competiţia secţiunii Semaine de la Critique, şi de lungmetrajul „Întregalde”, de Radu Muntean, inclus în selecţia programului Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă festivalului.
În plus, Mungiu este preşedintele juriului Semaine de la Critique, iar producţia românească „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina-Gabriela Daşoveanu (UNATC), se numără între filmele selectate în concursul dedicat şcolilor de film, Cinéfondation.
În întreaga sa istorie, festivalul nu a fost organizat de cinci ori – în 1939, a fost anulat din cauza intrării Franţei în al Doilea Război Mondial (prima ediţie având loc după conflict, în 1946). În 1948 şi în 1950, nu a fost organizat din motive economice, în 1968 a fost întrerupt de revoltele din luna mai, iar în 2020 a fost anulat din cauza pandemiei de Covid-19.
Anul trecut, organizatorii au anunţat o selecţie de filme, iar acestea, purtând emblema Cannes 2020, au fost prezentate în alte evenimente majore de gen.
Festivalul va fi deschis acum cu proiecţia filmului romantic muzical „Annette”, regizat de Leos Carax, cu Adam Driver şi Marion Cotillard în rolurile principale.
La gala de deschidere, actriţa, producătoarea şi regizoarea americană Jodie Foster va primi un trofeu Palme d’Or onorific. Cineastul italian Marco Bellocchio va fi recompensat cu un trofeu Palme d’Or onorific, la gala de închidere, şi îşi va prezenta în festival cel mai recent lungmetraj, documentarul „Marx può aspettare”.
Invitaţi la festival sunt şi Matt Damon, Isabelle Huppert şi Steve McQueen, care se vor întâlni cu publicul în cadrul seriei „Rendez-vous with…”. Cinci femei şi trei bărbaţi, de pe cinci continente, fac parte din juriul internaţional al Festivalului de Film de la Cannes 2021, prezidat de cineastul Spike Lee.
Juriul va analiza cele 24 de filme selectate în competiţia de anul acesta şi va acorda uneia dintre producţiile selectate trofeul Palme d’Or, dar şi premii pentru regie, interpretare, scenariu şi premii speciale. Regizorul, producătorul şi scenaristul Spike Lee (SUA) va prezida forul alcătuit din: Mati Diop (regizoare, Franţa-Senegal), Mylène Farmer (cântăreaţă şi compozitoare, Canada-Franţa), Maggie Gyllenhaal (actriţă, producătoare, scenaristă şi regizoare, SUA), Jessica Hausner (regizoare, producătoare şi scenaristă, Austria), Mélanie Laurent (actriţă, regizoare şi scenaristă, Franţa), Kleber Mendonça Filho (regizor, prpducător şi scenarist, Brazilia), Tahar Rahim (actor, Franţa) şi Song Kang-ho (actor, Coreea de Sud).