Începe TIFF București

O selecție de aproximativ 30 de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va rula la Cinema Elvire Popesco din București între 6 și 10 iunie.

În Retrospectiva TIFF București putem vedea Moștenitoarele / Las herederas, care i-a adus lui Marcelo Martinessi Trofeul Transilvania, filmul Rugăciunea / La prière, de Cedric Kahn, distins cu Premiul Juriului Francofon, și cele șapte filme incluse în Close-up Ingmar Bergman, highlight la ediția din Cluj.

La 100 de ani de la nașterea lui Ingmar Bergman (1918-2007), la TIFF a avut loc, cu sprijinul Ambasadei Suediei în România, o amplă retrospectivă dedicată legendarului regizor și scenarist suedez. Selecția de filme din cariera sa, restaurate digital, poate fi urmărita la Cinema Elvire Popesco.

Foxtrot, multipremiatul și controversatul film care a deschis TIFF 2018, va fi proiectat în prima zi a retrospectivei. Din secțiunea tematică a ediției, A fi sau a nu fi politic corect?, ajunge la București cel mai nou film al regizorului Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Copacul vrajbei noastre / Under the Tree, o tragicomedie construită în jurul unui copac.

De neratat este și Insula câinilor / Isle of Dogs, în regia lui Wes Anderson, o poveste animată plasată într-un viitor distopic, în care din cauza unei „gripe canine” câinii au fost exilaţi pe o insulă îndepărtată.

Vor mai fi proiectate Viața văzută de Agfa, capodopera regretatului cineast israelian Assi Dayan, și De-ar veni odată duminică!, ultimul film al regizorului François Truffaut, cu Fanny Ardant în rol principal, diva cinamatografiei franceze distinsă anul acesta cu Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră.

Din programul EducaTIFF dedicat elevilor pot fi văzute Desculț / Barefoot (r. Jan Sverak) și  Străjerii / The Sentries, producție românească proiectată în premieră mondială anul acesta la TIFF.

Programul complet al retrospectivei și bilete la film: www.elvirepopesco.ro