Muzicieni de talie internațională susțin tinerii artiști români printr-un spectacol de operă la Concertul Regal de strângere de fonduri

Pe 25 octombrie 2019, pe scena Ateneului Român, muzicieni români care au cunoscut succesul pe mari scene ale lumii, se reunesc pentru un eveniment caritabil cu istorie: soprana Cellia Costea, tenorul Teodor Ilincăi și Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeșelea. Programul evenimentului va introduce publicul în atmosfera boemă a operei italiene. Biletele pot fi achiziționate pe www.eventbook.ro, cu valoarea între 200 și 400 lei și reprezintă o donație pentru programul național Tinere Talente.

Fundația Regală Margareta a României continuă astfel tradiția de a susține și promova cultura și talentul românesc, prin a douăsprezecea ediție a Concertului Regal Caritabil. Organizat anual în ziua de 25 octombrie, Concertul Regal este unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România. Fondurile strânse în urma Concertului vor sprijini programul Tinere Talente, prin care Fundația oferă burse de studiu, mentorat și promovare celor mai talentați tineri artiști români din familii modeste.

Organizat anual, începând din 2008, de către Fundația Regală Margareta României,  Concertul Regal Caritabil a avut loc în mod tradițional în ziua de 25 octombrie, cu ocazia aniversării Regelui Mihai I al României, fondator al Fundației alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Fiecare ediție a concertului aniversar a adus pe scena Ateneului Român cei mai valoroși muzicieni ai momentului și mari orchestre, în susținerea tinerilor talentați artiști români.

Soprana Cellia Costea locuiește la Atena, unde este considerată vocea feminină numărul 1 a Operei din capitala Greciei. Este una dintre cele mai frumoase, calde și răscolitoare voci feminine românești de operă ale ultimelor două decenii. Tenorul Teodor Ilincăi este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați tenori ai generației sale, prezent pe scena a prestigioase teatre de opera. Posesor a numeroase premii și distincții, el participă în cadrul unor importante gale naționale și internaţionale cu scop caritabil, Admirat pentru entuziasmul şi muzicalitatea sa, dirijorul Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii. Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, cu numeroase prezențe la pupitrul unor orchestre de renume mondial. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, apreciată pentru performanța artistică și pe plan muzical internațional. Membră din 2011 a European Federation of National Youth Orchestras, este invitată constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, marcând de-a lungul anilor numeroase premiere în ceea ce privește prezența unei orchestre românești pe marile scene ale Europei.

Fondurile strânse din sponsorizările și donațiile atrase la Concertul Regal au însumat de-a lungul timpului peste 1.300.000 de euro și au dezvoltat programul național Tinere Talente. Au fost acordate peste 300 de burse artiștilor aflați la început de drum, care provin din familii cu venituri modeste, iar cu sprijinul mentorilor și a promovării susținute, aceștia au reușit performanțe extraordinare pe plan național și internațional.

Parteneri 2019:
Co-producător: TVR
Sponsori: Kaufland România, Groupe Renault, Kultho, B&B Collection, Deutek, Negro 2000, Sofmedica, Intermedicas, Hotel Siqua, Star Storage, Residence Hotels.
Parteneri media: TVR, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Cariere, Insight TAROM, BIZ, Zile și nopți, Radio Clasic, e-cultura.info, Capital Cultural, Nine O’Clock.
Cu sprijinul: Filarmonica George Enescu, Evenbook, Film Experience.

Despre programul național Tinere Talente
Mulți copii talentați provin din familii ale căror posibilități financiare nu le permit să-și urmeze talentul. Astfel, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, care altfel ar putea deveni ambasadori culturali. Ca răspuns la această problemă, Fundația Regală Margareta a României a creat un program național pentru a sprijini, îndruma și promova acești tineri artiști talentați, care provin din familii modeste și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Peste 300 de tineri cu vârsta între 14 şi 24 de ani care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România au fost ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică.

Despre Fundaţia Regală Margareta a României
Fundaţia Regală Margareta a României (FRMR) a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 29 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fpmr.ro.