O lucrare redescoperită a lui Igor Stravinski a fost interpretată după 107 ani

O lucrare pierdută şi redescoperită a lui Igor Stravinski va cunoaşte prima interpretare după 107 ani. Intitulat "Cântec funerar" şi având o durată de aproximativ 12 minute, acest opus simfonic a fost compus pe când Stravinski avea doar 26 de ani, în memoria marelui său profesor, Nikolai Rimski-Korsakov. Însă după ce muzicianul a părăsit Rusia în 1914, lucrarea s-a pierdut. Se pare că Stravinski şi-a păstrat interesul pentru soarta realizării sale chiar şi în ultimii ani de viaţă. "Îmi doresc ca cineva in Leningrad să caute partiturile." – nota Stravinski în "Memorii şi Comentarii", "pentru că aş fi chiar eu curios să aflu cine eram înainte de a compune Pasărea de foc."

"Cântec funerar" a fost redescoperit, în 2015, de muzicolog Natalia Braginskaya şi de Irina Sidoreko, bibliotecară la Conservatorul din Sankt-Petersburg. În timp ce fondul bibliotecii era mutat, o întreagă serie de creaţii simfonice a fost găsită într-o arhivă aflat într-o cameră uitată, la care accesul fusese blocat vreme de ani de alte stive de partituri muzicale. Lucrarea a fost reconstituită pe baza ştimelor instrumentale şi pregătită spre publicare la Boosey & Hawkes, principalul editor al lui Stravinski.

Astăzi, 2 decembrie 2016, după 107 ani, "Cântecul funerar" va fi readus la viaţă de Orchestra Teatrului Mariinsky dirijată de Valery Gergiev. Programul va mai include o creaţie de Rimski-Korsakov şi "Pasărea de foc", lucrarea compusă imediat după "Cântecul funerar" şi care i-a adus, lui Stravinski, recunoaşterea internaţională.