O pălărie cu ADN al lui Napoleon descoperită întâmplător a fost prezentată pentru prima dată

O pălărie recent descoperită care conține ADN ce demonstrează că i-a aparținut generalului și împăratului francez Napoleon Bonaparte a fost prezentată luni la Hong Kong de casa de licitații Bonhams, relatează Reuters.

Descrisă de Bonhams ca fiind „prima pălărie care are ADN al Împăratului”, aceasta a fost expusă la Hong Kong, urmând să fie mutată la Paris și apoi Londra, unde va fi scoasă la licitație pe 27 octombrie.

Pălăria, un bicorn emblematic văzut adesea în tablouri ce îl înfățișează pe Napoleon pe câmpul de luptă, a fost cumpărată de proprietarul ei actual de la o casă de licitații din Germania care nu știa la momentul respectiv că obiectul a aparținut împăratului francez.

Simon Cottle, directorul pentru Europa al Bonhams, a relatat că persoana care a cumpărat obiectul a început să suspecteze că pălăria i-ar fi aparținut lui Napoleon după ce a descoperit inscripțiile din interiorul acesteia și alte caracteristici.

Investigația inițială făcută de specialiști a sugerat că aceasta se potrivea ca dimensiune și vechime cu bicornurile purtate de Napoleon. Pălăria a fost testată apoi prin mai multe metode printre care și microscopia electronică.

„Cinci fire de păr au fost descoperite când pălăria a fost examinată foarte amănunțit”, spune Cottle, relatând că două dintre aceste fire au fost analizate suplimentar, descoperindu-se că au fost ale împăratului francez.

Povestea acestei pălării, deși necunoscută, este diferită de cea a majorității bicornurilor lui Napoleon care au fost scoase la licitație, majoritatea acestora fiind predate din generație în generație de familii nobiliare care au avut legături cu împăratul francez sau de soldați care le-au găsit pe câmpul de luptă.

Casa de licitație estimează că obiectul va fi vândut pentru o sumă situată între 100.000 și 150.000 de lire sterline deoarece s-a descoperit doar recent că i-a aparținut împăratului francez.

Alte pălării ale lui Napoleon cu o istorie mai îndelungată în circuitul caselor de licitații s-au vândut cu până la 2,5 milioane de dolari.