- Vangelis compozitorul pieselor Chariots of Fire și Blade Runner a murit la vârsta de 79 de ani
- Putin nu vede o problemă în extinderea NATO cu Suedia și Finlanda
- Rechizitoriul DNA: Ion Rădoi trimis în judecată pentru fraude la metrou
- Elveția va impune noi obligații serviciilor de streaming (gen Netflix)
- România trebuie să reducă cheltuielile din sectorul public
Parlamentul României incriminează „instigarea la ură pe criterii politice”

O lege adoptată luni de Camera Deputaților a stârnit îngrijorarea societății civile privind pericolele la adresa libertății de exprimare. Specialiștii spun că modificările pot deschide calea către abuzuri, dar acestea erau posibile și până acum într-o formă sau alta – informează Europa Liberă.
USR și PSD s-au acuzat reciproc pentru legea adoptată de Camera Deputaților și trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.
USR a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională, iar deputatul Mihai Badea a acuzat coaliția PSD-PNL-UDMR că legea adoptată „incriminează și delictul de opinie”.
„Practic, orice critică mai substanțială pe care un cetățean obișnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a declarat Mihai Badea, potrivit G4Media.
În schimb, PSD a acuzat USR că „minte în încercarea de a se delimita de propriul său amendament privind incriminarea instigării la ură pe criteriul apartenenței politice”.
„USR nu minte doar cu privire la originea acestei modificări a Codului Penal, ci și în legătură cu autorul real al amendamentului criticat. În realitate, modificările contestate acum de USR au fost propuse chiar de fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, iar apoi însușite ca amendament de senatorul USR-PLUS Elena Simona Spătaru, atunci când subiectul a fost dezbătut pentru prima oară în Comisia Juridică a Senatului”, mai spune PSD, potrivit unui comunicat de presă.