Pfizer dă în judecată România pentru achiziții de vaccinuri anti-COVID

Getting your Trinity Audio player ready...

Pfizer, împreună cu partenerul său BioNTech, a anunțat decizia de a iniția proceduri oficiale împotriva României, în contextul nerespectării angajamentelor contractuale privind comenzile de vaccinuri anti-COVID-19. Această acțiune vine ca urmare a unei încălcări prelungite a angajamentelor asumate de Guvernul României, ca parte a contractului de aprovizionare semnat cu Uniunea Europeană în mai 2021.

Andrew Widger, senior director Global Media Relations la Pfizer, a subliniat importanța respectării obligațiilor contractuale, menționând că acestea au jucat un rol crucial în răspunsul european la pandemie. Pfizer și BioNTech își mențin angajamentul de a furniza vaccinuri în conformitate cu acordurile lor contractuale, urmărind astfel să determine România să-și respecte angajamentele asumate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat primirea notificării de chemare în fața instanței la Bruxelles, menționând că situația nu este neașteptată, având în vedere că Polonia și Ungaria se confruntă cu situații similare. El a evidențiat că România a contractat cantități semnificative de vaccin anti-COVID, care nu au fost folosite, o situație pe care a calificat-o drept inacceptabilă și imorală. Rafila a adăugat că Guvernul va căuta o firmă de avocatură pentru a reprezenta România în instanță și că se vor coordona cu Polonia din punct de vedere al argumentelor legate de acest contract.

În octombrie 2023, Rafila menționase posibilitatea unei înțelegeri amiabile cu unul dintre producătorii de vaccinuri anti-COVID, însă pentru contractul cu Pfizer încă se cautau soluții.

Această acțiune juridică a Pfizer vine într-un context în care achiziția de vaccinuri din timpul pandemiei este subiectul unei anchete DNA, implicând mai mulți oficiali guvernamentali pentru abuz în serviciu.