Președintele Franței militează pentru tragerea la răspundere a persoanelor care răspândesc fake news

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că oamenii care răspândesc știri false online ar trebui să fie trași la răspundere și, eventual, aduși în fața justiției, o problemă care devine și mai importantă înainte de alegerile prezidențiale din aprilie.

Într-un discurs susținut marți la Paris, Macron a avertizat împotriva amenințării la adresa democrației cauzată de dezinformarea online și de știrile false. El a sugerat că noile legi ar trebui să permită ca platformele de internet, influencerii și persoanele care postează online să fie trase la răspundere în Franța, la fel ca jurnaliştii. „Același lucru trebuie să fie și pentru mass-media străină, care este autorizată pe teritoriul francez”, a adăugat el. O lege din 1881 a stabilit libertatea presei în Franța, introducând în același timp reguli împotriva defăimării și a discursului instigator la ură. Guvernul francez a creat anul trecut o agenție pentru a combate dezinformarea străină și știrile false.

Macron a avertizat, de asemenea, că democrațiile occidentale nu sunt în prezent suficient de puternice pentru a face față „agenților de propagandă finanțați de regimuri autoritare străine, care nu respectă procedurile de responsabilitate și etica jurnalistică”. „De asemenea, trebuie să știm cum să ne protejăm împotriva interferențelor străine”, a spus el.

În 2017, o scurgere masivă de documente au lovit campania electorală a lui Macron cu doar două zile înainte de victoria sa. Utilizarea roboților a ridicat semne de întrebare cu privire la implicarea unor grupuri legate de Rusia. Moscova a negat orice implicare. Discursul lui Macron vine după ce a primit un raport pe care l-a comandat în octombrie cu privire la potențialele consecințe ale știrilor false, inclusiv revoltele din 6 ianuarie de anul trecut la Capitoliul SUA. Raportul publicat marți a făcut o serie de recomandări, de la a-i învăța pe copii să pună la îndoială ceea ce văd în rețelele de socializare, precum și pentru a proteja mai bine populația în timpul alegerilor împotriva ingerințelor străine și a-i sancționa pe cei care perturbă ordinea publică prin răspândirea de știri false.