Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind pensiile speciale

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat joi legea care aduce modificări și completări în domeniul pensiilor de serviciu și Codului fiscal, în conformitate cu solicitările Comisiei Europene. Această lege a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, care a avut rolul de for decizional.

Decizia vine după ce plenul Camerei Deputaților a votat, luni, cu 174 de voturi pentru, 81 împotrivă, 17 abțineri și doi care nu au votat, proiectul de lege care se referă la modificarea și completarea unor acte normative legate de pensiile de serviciu. Acest vot a avut loc după ce proiectul a fost pus în acord cu observațiile Curții Constituționale și ale Comisiei Europene.

Liderul USR, Cătălin Drulă, a criticat această lege, afirmând că este menită să mențină pensiile speciale. În schimb, liberalul Florin Roman a acuzat USR de ipocrizie, iar președintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, a subliniat că această lege va face ca pensiile speciale să fie mai puțin exagerate. De asemenea, a avertizat că tăierea acestor pensii ar fi neconstituțională și ar putea duce la pierderea a 2,8 miliarde de euro din PNRR.

Legea promulgată stabilește că judecătorii, procurorii și alți magistrați cu o vechime de cel puțin 25 de ani în aceste funcții se pot pensiona la vârsta de 60 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu care reprezintă 80% din media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de pensionare. Cuantumul net al acestei pensii de serviciu nu poate depăși 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de pensionare.

Mai multe amendamente au fost aduse în cadrul acestei legi, inclusiv clarificări privind modul de calcul al pensiilor de serviciu și condițiile de pensionare.