- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Războiul din Ucraină amână misiunea spațială europeană spre Marte
Misiunea ExoMars, din care făcea parte roverul de 840 de milioane de lire sterline construit în Marea Britanie, depindea de o rachetă rusă Proton.
Dezvoltarea a costat 840 de milioane de lire sterline și a durat 15 ani pentru a construi. Dar acum se teme că robotul rover-ul construit în Marea Britanie – care urma să zboare în misiunea ExoMars a Europei în septembrie – ar putea să nu ajungă niciodată pe planeta roșie. Ambarcațiunea urma să foreze adânc sub suprafața marțiană pentru a colecta mostre care ar putea prezenta semne ale vieții trecute sau prezente, dar lansarea sa cu o rachetă rusească gigantică Proton a fost amânată luna trecută după invazia Ucrainei.
În cel mai bun caz, roverul – construit în Stevenage, Hertfordshire și finanțat de Agenția Spațială Europeană – va trebui să aștepte încă doi ani, când se va deschide următoarea fereastră pentru trimiterea unei nave spațiale pe Marte. Cu toate acestea, unii astronomi se tem că perspectivele pentru rover, numit după pionierul britanic al ADN-ului Rosalind Franklin, sunt acum sumbre. Dacă întârzierile continuă, ar putea fi eliminată în cele din urmă, au avertizat oamenii de știință. „Este de neconceput că putem lucra cu Rusia în circumstanțele actuale și această atitudine va dura mult timp”, a spus profesorul astronom John Zarnecki de la Open University. „Acest lucru ar putea întârzia ExoMars pentru restul deceniului. Până atunci, tehnologia sa va fi depășită.” Alternativa ar fi să găsești un alt lansator. Cu toate acestea, o astfel de mișcare pune alte probleme. Rusia a furnizat, de asemenea, unitatea de aterizare de la Kazachok care urma să așeze Rosalind Franklin în siguranță pe suprafața marțiană. „În primul rând, o parașută uriașă ar fi decelerat nava pe măsură ce cobora prin atmosfera marțiană. Apoi, rachetele rusești l-ar fi încetinit și mai mult, astfel încât roverul să poată ateriza ușor”, a spus profesorul Andrew Coates, de la University College London.