Restaurarea statuii Pieta din Florența a lui Michelangelo dezvăluie defecte în marmură

Restaurarea faimoasei Piete dell’Opera del Duomo a lui Michelangelo din Florența a dezvăluit că singurul bloc de marmură din care a fost sculptată capodopera era viciat, oferind un motiv probabil pentru care a fost abandonat înainte de a fi finalizat.

Statuia, mai este cunoscută drept Bandini Pieta, reprezintă Fecioara Maria și Maria Magdalena ținând trupul lui Hristos în timp ce acesta este coborât de pe cruce de un bărbat, Nicodim, al cărui chip este autoportret al artistului italian renascentist.

„Este o Pietate care a suferit și este foarte intim… este o statuie cu adevărat personală”, a declarat Beatrice Agostini, directorul proiectului de restaurare, pentru Reuters.

Lucrările de restaurare au confirmat că piesa de marmură de 2.700 kg avea numeroase crăpături minuscule, în special pe bază, ceea ce ar fi putut fi motivul deciziei lui Michelangelo de a opri lucrările la sculptură înainte de a o termina, se arată într-un comunicat.

Artistul plănuise inițial să așeze sculptura lângă mormântul său, dar la doar câțiva ani după ce a început să o sculpteze, la mijlocul anilor 1500, Michelangelo de atunci, în vârstă de 75 de ani, a decis să abandoneze capodopera, oferindu-o cadou unui servitor, care apoi a vândut-o unui bancher, Francesco Bandini.

Restauratorii nu au găsit niciun semn de lovituri de ciocan, făcând improbabilă ipoteza răspândită că Michelangelo nefericit a încercat să distrugă sculptura într-un moment de frustrare, se mai arată în comunicat.

Restaurarea neinvazivă a început în 2019, dar a fost întreruptă de mai multe ori din cauza epidemiei de COVID-19. Depunerile au fost îndepărtate de pe suprafața sculpturii, care a fost apoi curățată, readucând-o la nuanța originală.

Proiectul a fost comandat și coordonat de Opera di Santa Maria del Fiore și a fost finanțat de organizația non-profit din SUA Friends of Florence.

„Proiectul a redat lumii frumusețea uneia dintre cele mai intense și tulburătoare capodopere ale lui Michelangelo”, se arată într-un comunicat comun.