Rovana Plumb, respinsă „cu largă majoritate” de Comisia Juridică din PE. Nu mai poate fi comisar european

Comisia Juridică a Parlamentului European întrunită joi dimineață a respins la vot candidatura Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european la Transporturi. Ea a fost chemată astăzi pentru o audiere excepțională, pentru a da lămuriri cu privire la diferențele dintre declarațiile sale de avere depuse la Bruxelles și la București. Ieri, nu a reușit să-i convingă pe membrii comisiei, care i-au cerut să traducă în engleză declaraţia depusă în România şi să ofere detalii despre împrumuturi de un milion de euro.

Actualizare 12:30. Candidatura Rovanei Plumb a fost respinsă cu largă majoritate de Comisia Juridică a Parlamentului European, a anunțat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

„În favoarea Rovanei Plumb au votat 6 europarlamentari. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari. S-au abținut 2 europarlamentari. Fără avizul Comisiei Juridice audierea din Comisia de Transport nu poate avea loc”, a precizat el.


Zece comisari propuși au fost obligați să ofere clarificări comisiei juridice cea care se asigură că niciunul dintre candidați nu este în situația unui potențial conflict de interese.

Dintre ei, numai Rovana Plumb și candidatul Ungariei sunt chemați să ofere informații suplimentare. Toți ceilalți au primit undă verde să treacă la etapa audierilor în comisiile de resort.

Mai exact, Comisia Juridică a sesizat că există diferențe între declarația de avere depusă în România de Rovana Plumb și cea trimisă la Bruxelles. Din cea trimisă Parlamentului European lipseau două împrumuturi în valoare de aproape un milion de euro.

Această audiere nu ar fi trebuit să aibă loc în procedura normală a numirii în Comisia Europeană. Singura audiere programată era pe 2 octombrie, în comisia pentru transporturi a Parlamentului European. Dar acum această audiere e incertă.

Comisia juridică are inclusiv posibilitatea să împiedice candidatura Rovanei Plumb situație în care România ar fi obligată să vină cu o altă propunere.

Problemele din declarația de avere a Rovanei Plumb

Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

La categoria „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declarației de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaților.

Citește și Exclusiv | Eurodeputat german, despre Rovana Plumb și declarația sa de avere: E necooperantă!

Ce spune europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan 

Liberalul Siegfried Mureșan explică, într-o postare pe Facebook, faptul că informațiile transmise de Rovana Plumb cu privire la nepotrivirile din declarațiile de avere nu au convins Comisia JURI și de aceea forul legislativ a decis să o audieze pe aceasta.

„Înaintea audierilor în Parlamentul European, Comisia juridică din Parlament are obligația de a examina declarațiile de interese financiare ale tuturor candidaților la funcțiile de comisar europeni. Fără confirmarea din partea Comisiei juridice a absenței conflictelor de interese în declarație se suspendă procedura pentru numirea comisarului desemnat. În cazul în care Comisia juridică constată nereguli în declarațiile de interese financiare, comisarului desemnat i se solicită să furnizeze informațiile suplimentare și poate decide, atunci când este cazul, să îl invite pe comisarul desemnat la o discuție. Acesta este și cazul doamnei Rovana Plumb. Comisia juridică a solicitat mai multe informații în scris din partea doamnei Plumb după ce a constat mai multe diferențe între declarația de interese financiare prezentată la Bruxelles și declarațiile oficiale din România.Doamna Plumb a răspuns în scris solicitărilor Comisiei juridice însă informațiile transmise nu au convins. De aceea, Comisia juridică a trecut la următorul pas și a invitat-o pe doamna Plumb mâine la o audiere extraordinară”, a scris Siegfried Mureșan, pe Facebook.

Europarlamentarul PNL a precizat că, în cazul în care Comisia JURI va constata existența unui conflict de interese pe baza declarației de interese, atunci poate recomanda soluționarea conflictului sau poate constata că Plumb nu își poate exercita funcțiile.

„Ce urmează: În cazul în care Comisia constată existența unui conflict de interese pe baza declarației de interese financiare sau în urma primirii informațiilor suplimentare din partea doamnei Plumb, Comisia poate recomanda pentru soluționarea conflictului de interese, renunțarea la interesele financiare în cauză sau modificări ale portofoliului comisarului desemnat de către Președintele Comisiei; în cazuri mai grave, dacă nu se găsește o soluție la conflictul de interese, comisia poate concluziona că comisarul desemnat nu își poate exercita funcțiile în conformitate cu tratatul și cu Codul de conduită; ulterior, Președintele Parlamentului European îl întreabă pe Președintele Comisiei ce alte măsuri intenționează să adopte”, a conchis Mureșan.

Rovana Plumb, propusă comisar european pentru Transporturi, a avut o întrevedere, miercuri, cu președintele Parlamentului European David Sassoli, potrivit agendei oficiale a acestuia afișată pe site-ul instituției.