Sondaj exploziv care pune pe jar coaliția de guvernare

Getting your Trinity Audio player ready...

Un sondaj realizat de AtlasIntel pentru Digi24 dezvăluie configurația preferințelor electorale ale românilor înaintea alegerilor europarlamentare programate pentru luna iunie. Conform acestui sondaj, alianța PSD-PNL, ce cuprinde actualele partide de la guvernare, ar obține 31,6% din voturi, fiind urmată îndeaproape de Alianța Dreapta Unită (constituită din USR, PMP și Forța Dreptei), cu un scor de 24,6%. Pe locul trei se clasează partidul AUR, cu 19,9% dintre voturi, o cifră care ar permite formațiunii să intre în Parlamentul European.

Rezultatele sondajului, prezentate în exclusivitate de Cosmin Prelipceanu în cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară” la Digi24, indică o tendință surprinzătoare, arătând că Alianța Dreapta Unită ar depăși partidul AUR. Analiza demografică a voturilor sugerează că alianța PSD-PNL este preferată în special de persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, în timp ce Dreapta Unită atrage majoritatea voturilor din partea celor cu vârsta între 40 și 49 de ani. AUR se bucură de un sprijin considerabil în rândul electoratului tânăr, cu vârste între 18 și 29 de ani.

Opinia publică față de alianța dintre PSD și PNL este divizată, peste jumătate dintre români considerând că aceasta nu a fost o idee bună, în timp ce doar 35% au o viziune favorabilă asupra colaborării dintre cele două partide de guvernământ.

Sondajul AtlasIntel a explorat și percepția românilor asupra partidelor suveraniste/naționaliste, aproape jumătate dintre respondenți văzând aceste formațiuni ca fiind „cu siguranță o problemă”, în timp ce 19,2% le consideră „mai degrabă o soluție”.

Când vine vorba de principalele probleme cu care se confruntă țara, corupția este văzută ca fiind pe primul loc, urmată de amenințările externe, sărăcia și șomajul. În ce privește guvernarea PSD-PNL, creșterea taxelor este percepută ca fiind cea mai mare greșeală, în timp ce plafonarea prețurilor la energie și legea pensiilor sunt considerate printre principalele realizări.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5-9 aprilie pe un eșantion de 1.764 de respondenți, folosind metoda „recrutare digitală aleatorie” și prezintă o marjă de eroare de +-2%. Prin acuratețea sa dovedită, inclusiv în contextul alegerilor prezidențiale din SUA din 2020, AtlasIntel se confirmă ca o sursă de încredere în sondajele de opinie pe canal digital, având nota „A” în clasamentul FiveThirtyEight.