Taiwanul cere Beijingului să respecte rezultatele alegerilor prezidențiale din insulă

Getting your Trinity Audio player ready...

Taiwanul a cerut oficial Beijingului să respecte rezultatele alegerilor prezidențiale recente, în care Lai Ching-te a fost ales președinte. Acest apel vine în contextul unor tensiuni crescute între cele două entități, având în vedere poziția Taiwanului de a fi independentă de facto și angajamentul său de a se apăra în fața amenințărilor de reunificare venite din partea Chinei.

Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan a făcut un apel către autoritățile de la Beijing să accepte realitatea alegerilor și să renunțe la reprimarea Taiwanului. De asemenea, ministerul a denunțat comentariile considerate „absurde și eronate” făcute de autoritățile chineze, care insistă pe ideea unei singure Chine, inclusiv Taiwanul ca parte a acesteia.

China, care consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, a declarat în urma alegerilor că acest vot nu va împiedica „tendința inevitabilă de reunificare cu China”. Totodată, a avertizat împotriva oricăror activități separatiste și a ingerințelor străine.

Vicepreședintele în exercițiu Lai Ching-te, membru al Partidului Democrat Progresist (DPP), a câștigat alegerile prezidențiale cu 40,1% din voturi și își va prelua funcția la 20 mai, alături de vicepreședintele său, Hsia Bi-khim. Lai Ching-te a promis să protejeze Taiwanul de amenințările și intimidările constante ale Chinei.

Această victorie electorală subliniază dorința populației taiwaneze de a-și menține statutul de independență de facto. Reacția Beijingului la aceste alegeri rămâne un subiect de interes major pe scena internațională, având în vedere implicațiile sale asupra stabilității regionale și a echilibrului de putere în Asia de Est.