- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Țările care au renunțat la restricții și încearcă „să trăiască cu coronavirusul”
La mai mult de un an și jumătate de la începutul pandemiei de coronavirus, după o perioadă lungă de restricții urmate de relaxări și invers, unele țări au decis să adopte un alt tip de abordare. CNN inventariază țările care au decis să adopte modelul „a trăi cu coronavirusul” – să renunțe parțial sau complet la restricții și să se deschidă. Unele dintre ele au rate ale vaccinării de invidiat, altele încă își desfășoară campaniile de imunizare, dar mizează pe scăderea numărului de cazuri de moment.
Danemarca, țara care a renunțat la precauții
Guvernul danez a ridicat toate restricțiile anti-coronavirus din țară în 10 septembrie, declarând că „boala Covid-19 nu mai este o amenințare critică la adresa societății”.
Danezii au voie să meargă în cluburi de noapte și la restaurante fără un certificat Covid, pot folosi transportul public fără să poarte masca de protecție și se pot întâlni în grupuri mari fără restricții, practic, viața s-a întors la normalul pre-pandemic în Danemarca.
Succesul extraordinare al țării nordice se datorează într-o măsură în campania sa de vaccinare de succes – peste 74% dintre danezi sunt vaccinați cu schemă completă împotriva Covid-19.
La acest moment, rata de transmisie este de 0,7, a spus ministrul sănătății danez, Magnus Heunicke, miercuri, într-o postare pe Twitter. Aceste date arată că epidemie de Covid din Danemarca își continuă declinul.
„Eforturile extraordinare ale cetățenilor și vaccinurile sunt motivele pentru care ne-am descurcat atât de bine”, a spus Heunicke.
Deși foarte optimist, Heunicke păstrează vigilența și a îndemnat la grijă: „Deși suntem bine acum, nu am ieșit din pandemie. Guvernul nu va ezita să acționeze cu rapiditate dacă virusul va amenința din nou funcțiuni importante ale societății”, a adăugat el.
Singapore, una dintre cele mai vaccinate țări din lume, încearcă să țină Delta sub control
Guvernul orașului-stat Singapore a anunțat în luna iunie că intenționează să adopte o strategie de „a trăi cu Covid”, ceea ce ar însemna renunțarea la restricții și folosirea vaccinurilor și monitorizarea și controlul focarelor pentru a ține epidemia sub control.
„Vestea proastă este că, cel mai probabil, Covid-19 nu va dispărea niciodată. Vestea bună este că e posibil să trăim în mod normal chiar și cu acest virus printre noi”, spun oficialii din Singapore.
Autoritățile au început să relaxeze din restricții în august, permițând persoanelor vaccinate cu schema completă să meargă la restaurante și să se întâlnească în grupuri de maximum cinci persoane.
Creșterea numărului de cazuri din nou, însă, din cauza variantei Delta, a pus tensiune din nou pe guvern, iar redeschiderea a fost întreruptă. Oficialii spun că este posibilă reimpunerea restricțiilor, dacă Delta continuă să se răspândească necontrolat.
Totuși, grupul de lucru anti-Covid din Singapore spune că va încerca să controleze epidemia prin testare agresivă, urmărirea focarelor și testări obligatorii pentru lucrători cu risc crescut de infectare.
În ciuda măsurilor, Singapore a raportat, marți, cel mai mare număr de cazuri din ultimul an. Totuși, din cauza ratei impresionante de vaccinare, de 81%, numărul de cazuri grave rămâne foarte scăzut.
Thailanda se deschide, deși campania de vaccinare nu merge prea bine
Guvernul thailandez intenționează să redeschidă capitala Bangkok dar și alte destinații turistice populare pentru turiști de luna viitoare. Țara asiatică încearcă să-și readucă sectorul turistic pe linia de plutire, acesta fiind esențial pentru economia sa.
Conform noului plan, turiștii vaccinați cu schemă completă care vor accepta un regim de testare pe parcursul vizitei lor, vor putea să călătorească în Bangkok, Hua Hin, Pattaya și Chiang Mai.
Insula Phuket s-a redeschis, de asemenea, pentru turiști vaccinați din 1 iulie. În 15 iulie, măsuri similare au fost adoptate pentru insulele Koh Samui, Koh Pha Ngan și Koh Tao.
Deși numărul de cazuri a fost redus în 2020, ca urmare a măsurilor restrictive, Thailanda nu a reușit să țină virusul sub control prea bine în 2021. Rata vaccinării rămâne scăzută, mai ales prin comparație cu vecinii țării. Aproape 18% dintre thailandezi sunt vaccinați cu schemă completă.
Africa de Sud relaxează restricții, în ciuda variantei Delta
Africa de Sud a început relaxarea unui număr important de restricții anti-epidemice, în contextul în care rata de infectare începe să scadă pe teritoriul țării.
Printre altele, restricțiile de circulație pe timp de noapte au fost micșorate și sunt în vigoare, acum, între ora 23 și ora 4; numărul de oameni care se pot întâlni în grup a crescut la 250 la interior și 500 la exterior; restricțiile asupra vânzării de alcool au fost relaxate.
Relaxările sunt o noutate binevenită în Africa de Sud, țara în care a trecut prin pandemie cu restricții extrem de severe și care are, totuși, o rată a vaccinării destul de scăzută.
Chile, lăudată pentru campania de vaccinare de succes, se pregătește să se redeschidă pentru turiști
În Chile, acolo unde au fost înregistrate succese notabile ale campaniei de vaccinare, 87% dintre cetățenii eligibili sunt vaccinați cu schema completă.
Țara sud-americană a început deja vaccinarea cu a treia doză, iar joi, autoritățile sanitare au aprobat folosirea vaccinului chinezesc Sinovac pentru copii de șase ani și peste.
În ciuda amenințării variantei Delta, guvernul intenționează să redeschidă țara pentru turismul internațional din 1 octombrie, la timp pentru turiștii care vor să vină în vacanță pe parcursul sezonului de vară din emisfera sudică.
Cetățenii străini vor putea să intre în țară dacă se izolează cinci zile.