TNB, între stagiuni: proiecte, pregătiri spectacole, festivaluri

Ministrul Culturii: Posibilitatea ca sălile de spectacol să mai fie închise este spre zero

Cortina stagiunii 2017-2018 s-a lăsat, într-o plăcută seară de vară, duminică 1 iulie, peste sălile Teatrului Naţional din Bucureşti, unde au putut fi aplaudate, pentru încă o reprezentaţie, „Magic Naţional” la Sala Mare, „Micul infern” – la Studio, „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, pe scena de la Pictura, „Nebun din dragoste” la Atelier şi, în dimineaţa aceleiaşi zile, la Sala Media, Magicianul Poveştilor, îndrăgitul actor Marian Râlea şi asistenţii lui le-au urat copiilor Vacanţă plăcută prin intermediul  unui bine apreciat Carnaval estival.

Deşi intrat în vacanţă, starea febrilă, de pregătire a noii stagiuni, se face simţită în continuare în interiorul teatrului. Unul dintre cei mai buni regizori de talie internaţională, Yuri Kordonski, care a mai lucrat la TNB un spectacol de răsunet, „Inimă de câine”, a revenit pentru un nou proiect ambiţios, Romeo şi Julieta de William Shakespeare, cu Crina Semciuc şi Ionuţ Toader în rolurile celebrilor îndrăgostiţi ai dramaturgiei universale. O montare care se anunţă una din cele mai incitante producţii ale stagiunii viitoare, cu o echipă de realizatori de primă mărime, dintre care îl mai amintim pe scenograful Dragoş Buhagiar.

Premiera programată pentru deschiderea stagiunii a avut deja primele întâlniri cu publicul şi a cules primele aprecieri. Două pe faţă, două pe dos, căci aceasta este piesa americancei Theresa Rebeck, apreciată şi la noi, iar de New York Times numită „una dintre cele mai inteligente comedii de moravuri”, este o propunere avansată în cadrul programului Uşi deschise pentru toţi, şi a fost coordonată scenic cu mână de maestru de Ion Caramitru. În distribuţia acestui … tricotaj executat cu deosebit har şi nerv actoricesc,  îi vom urmări pe Irina Cojar, Costina Cheyrouze, Lamia Beligan, Brânduşa Mircea, Raluca Petra, Tomi Cristin, Marius Bodochi. Între haz şi lacrimă, piesa dezvăluie tarele relaţiilor contemporane dintre oameni, care pe cât de greu se dezvoltă, pe atât de repede se deşiră.

Alţi regizori cunoscuţi şi-au anunţat proiectele în Anul Centenar la TNB, între aceste propuneri numărându-se scenariul original al lui Radu Afrim, bazat pe romanul lui Liviu Rebreanu, Pădurea spânzuraţilor, montare în care vom găsi alături de celebrele personaje ale romanului, personaje desprinse din cronica, încă nescrisă, a lui 2018… Proiectul urmează să intre în lucru la toamnă, cu Alexandru Potocean în rolul lui Apostol Bologa.

O piesă în 30 de tablouri este propunerea cunoscutului regizor de film Nae Caranfil. Papagalul mut va intra în repetiţii la început de septembrie, montare ce va beneficia de scenografia lui Dragoş Buhagiar şi coregrafia lui Florin Fieroiu, iar în distribuţie figurează nume îndrăgite ale teatrului, cum sunt Claudiu Bleonţ, Magda Catone, Alexandru Bindea si mulţi alţii.

Un alt prilej de a descoperi o distribuţie minunată este şi montarea unei tragicomedii, Noii infractori, de Edna Mazia, traducerea din limba ebraică fiind realizată de Etgard Bitel, iar spectacolul va purta semnătura regizorală a lui Ion Caramitru.

Luna august va adăuga în palmaresul spectacolului Magic Naţional, recent prezentat la Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii”, de la Constanţa,  încă două invitaţii, prima participare urmând să aibă loc, pe 6 august, la Festivalul Internaţional de Teatru şi Jazz de la Nishville, Serbia, iar cea de-a doua, la Festivalul Bucureştii lui Caragiale, ediţia a VII-a, eveniment organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Teatrul Ion Creangă, ce se va desfăşura în perioada 29 august-2 septembrie 2018.

Selecţia Festivalului Naţional de Teatru (FNT 2018), recent anunţată, include două dintre cele mai valoroase spectacole ale stagiunii 2017-2018 la TNB, Regele moare de Eugène Ionesco, regia Andrei şi Andreea Grosu şi Orchestra Titanic de Hristo Boicev, regia Felix Alexa.

În perioada imediat următoare, foaierele Sălii Studio rămân deschise, la cererea publicului, pentru vizitarea expoziţiei de stampe japoneze, după un nou orar de vizitare – între 12.00 şi 20.00.

La mijlocul lunii septembrie sălile Teatrului Naţional din Bucureşti se vor redeschide publicului iubitor de teatru.