Portret al României în acuarelă, un album de Gheorghe Leahu

Un album, apărut în condiţii grafice excepţionale, cu ilustraţii color, reproduce 100 de acuarele selectate din creaţia artistului Gheorghe Leahu. Albumul a apărut în Colecţia Arte a Editurii Vremea.

Albumul "Acuarela de arhitectură", semnat de Gheorghe Leahu, are câteva capitole importante: "Acuarela, o veche îndeletnicire artistică", "Cum am devenit arhitect şi acuarelist", "Expoziţii de acuarelă prin ţară", "Expoziţii şi conferinţe peste hotare", "Impresii extrase din cărţile de impresii", "Intamplari deosebite", "Ustensilele acuarelistului", "Un bilan' uluitor: Am desenat 800 de acuarele", "Secvenţe finale". În prefaţa albumului, publicat de Editura Vremea, arhitectul Gheorghe Leahu mărturiseşte:

"Am cercetat cu pasiune o parte însemnată a patrimoniului construit din toată ţara şi am cules de pretutindeni imaginile cele mai valoroase şi interesante de oraşe, străzi, pieţe, monumente, clădiri, biserici şi case. Studiile efectuate timp de şase ani de studenţii de la Arhitectură îi pregătesc ca viitori arhitecţi să cunoască temeinic istoria comorilor de arhitectură pe care le-a moştenit România în decursul veacurilor.

Noi, arhitecţii, ne desfăşurăm activitatea şi ne petrecem viaţa înconjuraţi de mediul nostru construit de toate generaţiile care ne-au premers. Suntem învăţaţi din şcoală să putem aprecia de la prima privire dacă o casă e valoroasă, sau nu. Când desenăm, alegem întotdeauna numai valorile."