USR cere demisia șefilor serviciilor secrete

După publicarea legilor securității naționale de către site-ul de știri g4media.ro, nicio autoritate publică nu își asumă paternitatea acestora.

Mai multe prevederi a acestor proiecte sunt îngrijorătoare pentru drepturile și libertățile cetățenilor. În esență, ele măresc semnificativ puterile serviciilor secrete. Aceste proiecte urmau să fie adoptate de Guvern și trimise la Parlament spre aprobare. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, deși era prevăzut să se întâmple săptămâna trecută.

Într-o conferință de presă susținută la Parlament, liderii USR au cerut demisia serviciilor secrete și retragerea proiectelor de lege.

Cu ajutorul PSD, PNL și cu sprijinul direct al președintelui Iohannis, SRI vrea să obțină o putere similară cu Securitatea lui Ceaușescu. Să nu creadă că vor reuși! Noile legi ale securității naționale vor ajunge și pe masa Comisiei de la Veneția, a Comisiei Europene, a Consiliului Europei și a partenerilor din NATO.

Doar două exemple alarmante: obligă civilii și firmele să coopereze cu serviciile secrete și acordă ofițerilor SRI o imunitată specială în fața justiției. Dacă vă sună cunoscută această practică, e pentru că se întâmplă deja în Rusia. 

Serviciile secrete nu au voie să fie deasupra legii. Venim cu un set de propuneri, realizat de Departamentul de Politici Publice al USR, care să întărească controlul civil asupra serviciilor secrete.

1. Control parlamentar după model german. 

Comisiile parlamentare vor verifica activitățile SRI pe tot parcursul operațiunilor, așa cum este recomandat la nivel internațional.

Directorii serviciilor de informații, prim-ministrul și miniștrii de Interne și ai Apărării să fie audiați anual, în ședințe publice.

Paritate și președinție rotativă a comisiei de supraveghere între partidele aflate la putere și cele din opoziție.

2. Control asupra cheltuielilor serviciilor secrete, inclusiv cele operative. 

3. Crearea funcției de Avocat al Poporului în relația cu serviciile secrete.

La sesizarea cetățenilor, acesta va trebui să verifice cum se acordă mandatele de interceptare pe siguranța națională. Nu știm nimic nici despre numărul lor, nici în ce cauze au fost aprobate.

4. Interzicerea prin lege a folosirii „acoperiților” în politică, justiție, presă sau în societatea civilă. 

Reglementarea tuturor activităților sub acoperire, astfel încât „acoperirile” să fie identități și activități false.

5. Crearea unui sistem de control intern în Comunitatea Națională de Informații, despre a cărui activitate nu știm nimic.

Acestea sunt soluțiile USR.

„Ne vom lupta în comisii, în Parlament și în instituțiile europe ca o asemenea nenorocire cum sunt aceste legi să nu se întâmple României” este promisiunea lui Cătălin Drulă.