Recifurile de corali în pericol iminent

Getting your Trinity Audio player ready...

Recifurile de corali ale lumii se confruntă cu un eveniment global de decolorare provocat de temperaturile excepțional de ridicate ale oceanului, conform anunțului făcut de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică și partenerii internaționali luni.

Este al patrulea eveniment de acest fel înregistrat vreodată și se preconizează că va afecta mai multe recifuri decât oricare altul. Decolorarea apare atunci când coralele devin atât de stresate încât pierd algele simbiotice de care au nevoie pentru a supraviețui. Chiar dacă coralele decolorate se pot recupera, dacă apa din jurul lor este prea caldă pentru prea mult timp, ele riscă să moară.

Recifurile de corali sunt ecosisteme vitale: cuiburi de viață marină din calcar care hrănesc aproximativ o pătrime din speciile oceanice în diverse etape ale ciclului lor de viață, susțin peștii care furnizează proteine pentru milioane de oameni și oferă protecție coastei împotriva furtunilor. Valoarea economică a recifurilor de corali din întreaga lume a fost estimată la 2,7 trilioane de dolari anual. În ultimul an, temperaturile oceanului au depășit limitele obișnuite. „Este înfricoșător, pentru că recifurile de corali sunt atât de importante”, a subliniat Derek Manzello, coordonatorul programului Coral Reef Watch al NOAA, care monitorizează și prognozează evenimentele de decolorare.

Această știre reprezintă un exemplu recent al proiecțiilor alarmante ale oamenilor de știință climatici care se adeveresc odată cu încălzirea globală. În ciuda avertismentelor repetate ale oamenilor de știință și a angajamentelor liderilor, națiunile continuă să ardă mai mulți combustibili fosili ca niciodată și emisiile de gaze cu efect de seră rămân în creștere. Moartea semnificativă a coralelor a fost confirmată în jurul Floridei și în Caraibe, mai ales printre speciile de corali staghorn și elk horn, însă este prea devreme pentru a estima întinderea mortalității la nivel global.

Pentru a declara un eveniment global de decolorare, NOAA și partenerii lor din cadrul Inițiativei de Recifuri de Corali Internaționale utilizează date privind temperaturile suprafeței mării și dovezi de pe recife. Potrivit criteriilor lor, toate cele trei bazine oceanice care găzduiesc recifuri de corali – Pacificul, Indianul și Atlanticul – trebuie să experimenteze decolorarea în decurs de 365 de zile, iar cel puțin 12% din recifele din fiecare bazin trebuie să fie supuse temperaturilor care determină decolorarea.

În prezent, peste 54% din suprafața de corali a lumii a fost expusă la stres termic la nivel de decolorare în ultimul an, iar acest procent crește cu aproximativ 1% pe săptămână, conform declarațiilor Dr. Manzello. El a adăugat că, într-o săptămână sau două, acest eveniment ar putea fi cel mai extins la nivel global din punct de vedere spațial dintre toate evenimentele de decolorare înregistrate.

Fiecare dintre cele trei evenimente globale de decolorare anterioare a fost mai sever decât precedentul. În timpul primului, în 1998, 20% din suprafețele de recifuri din lume au suferit stres termic la nivel de decolorare. În 2010, procentul a crescut la 35%. Al treilea eveniment, întins între 2014 și 2017, a afectat 56% din recifuri.

Evenimentul actual se așteaptă să fie de durată mai scurtă, deoarece El Niño, un model climatic natural asociat cu oceanele mai calde, se estompează, iar meteorologii prevăd că va urma o perioadă mai răcoroasă de La Niña până la sfârșitul anului.

Decolorarea a fost confirmată în 54 de țări, teritorii și economii locale, la distanțe mari între ele, precum Florida, Arabia Saudită și Fiji. Marele Barieră de Corali din Australia se confruntă cu cel mai grav eveniment de decolorare; aproximativ o treime din recifele examinate din aer au prezentat o prevalență foarte ridicată sau extremă de decolorare, iar cel puțin trei sferturi au arătat o anumită decolorare.

„Uneori mă simt deprimat, pentru că simt că se întâmplă asta”, a mărturisit Ove Hoegh-Guldberg, profesor de studii marine la Universitatea Queensland, care a publicat predicții timpurii cu privire la modul în care încălzirea globală ar putea fi catastrofală pentru recifele de corali.

„Acum suntem într-un film de dezastru”, a adăugat el.

Cea mai recentă confirmare a decolorării generalizate, care a determinat anunțul de luni, a provenit din Oceanul Indian de Vest, inclusiv Tanzania, Kenya, Mauritius, Seychelles și de pe coasta vestică a Indoneziei.

Swaleh Aboud, un om de știință al recifelor de corali la CORDIO East Africa, o organizație nonprofit de cercetare și conservare cu sediul în Kenya și concentrată pe Oceanul Indian, a declarat că speciile de corali cunoscute pentru rezistența termică sunt afectate de decolorare, la fel ca și recifurile dintr-o zonă mai rece considerată un refugiu climatic.

În ultima vreme, el a vizitat o comunitate de pescari din Kenya numită Kuruwitu, care a lucrat pentru a-și reînvia reciful. Multe dintre coloniile de corali restaurate deveniseră fantomatice, de culoare albăstruie. Altele erau palide, aparent pe cale de a suferi aceeași soartă.

„Este necesară o acțiune globală urgentă pentru a reduce viitoarele evenimente de decolorare, în primul rând cauzate de emisiile de carbon”, a subliniat domnul Aboud.

Oamenii de știință încă învață despre capacitatea coralelor de a se adapta la schimbările climatice. Sunt în curs eforturi de a crește corali care tolerează temperaturi mai ridicate. În câteva locuri, inclusiv Australia și Japonia, corali par să migreze către poli, începând să ocupe locuri noi. Cu toate acestea, o varietate de factori, cum ar fi nivelul de lumină care pătrunde în apă și topografia fundului mării, fac această migrație limitată sau puțin probabilă în mare parte a lumii. În plus, există problema acidificării oceanelor: pe măsură ce apa de mare absoarbe dioxidul de carbon din atmosferă, devine mai acidă, ceea ce face mai dificilă construirea și menținerea recifurilor de corali.

Dr. Hoegh-Guldberg, care a studiat impactul schimbărilor climatice asupra recifelor de corali timp de mai mult de trei decenii, a fost unul dintre autorii unui raport din 2018 al Grupului Interguvernamental de Experți privind Schimbările Climatice care a constatat că lumea ar pierde cea mai mare parte a recifelor sale de corali la 1,5 grade Celsius de încălzire și practic toate la 2 grade. Angajamentele actuale ale națiunilor plasează Pământul pe un traiectorie de aproximativ 2,5 grade până în 2100. Cu toate acestea, el nu și-a pierdut speranța.

„Cred că vom rezolva problema dacă ne ridicăm și luptăm să rezolvăm problema”, a concluzionat dr. Hoegh-Guldberg. „Dacă continuăm să plătim tribut doar cu vorbe și nu acționăm pentru a găsi soluții, atunci ne înșelăm singuri.”

 Sursa