Alegeri în Bavaria: Campanie toxică înaintea unui vot crucial pentru populiștii Germaniei

Getting your Trinity Audio player ready...

Votanții din Bavaria, cel mai mare stat al Germaniei, vor alege un nou parlament duminică, după o campanie electorală tensionată în care noii veniți populiști au perturbat status quo-ul. Partidul de extremă dreaptă, AfD, care se află pe locul al doilea în sondaje, speră la un rezultat impresionant. Liderii acestuia afirmă că au fost atacați sau amenințați fizic. Cu toate acestea, oponenții lor îi acuză că distorsionează adevărul în scopuri politice, alimentând o narativă a victimizării.

Zile înainte de vot, Tino Chrupalla, co-liderul Alternative für Deutschland (AfD), a fost internat în terapie intensivă după ce s-a simțit rău în timpul unui miting electoral în Bavaria. Partidul descrie incidentul ca un „atac fizic”, iar susținătorii AfD pe rețelele sociale sunt convinși că Chrupalla a fost injectat cu o toxină. Poliția investighează, dar până în prezent nu există dovezi că ar fi fost otrăvit.

În septembrie, cealaltă co-lideră a AfD, Alice Weidel, a fost dusă de poliția elvețiană din locuința sa într-un loc sigur din cauza unor preocupări legate de securitate. Partidul afirmă că exista un risc de atac împotriva ei și a familiei sale.

Pe de altă parte, Verzii sunt văzuți ca inamici de către unele grupuri de dreapta din Bavaria. La un miting, o piatră mare a fost aruncată asupra co-liderului Verzilor din Bavaria, Katharina Schulze.

Dincolo de Bavaria, și statul bogat din vestul Germaniei, Hesse, organizează alegeri parlamentare duminică, ceea ce înseamnă că un sfert din votanții germani, aproximativ 14 milioane de persoane, sunt eligibili să voteze într-un test crucial pentru guvernul cancelarului Olaf Scholz.

Bavaria a fost odată o regiune calmă, condusă aproape fără întrerupere de conservatorii bavarezi CSU de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, marcajele tradiționale ale regiunii sunt acum contestate, în contextul în care Germania a fost expusă la multiple crize în ultimii ani.

Alegerile din Bavaria și Hesse sunt primele dintr-o serie de voturi cheie în Germania în următorii doi ani. Toate partidele principale suferă în sondaje, iar dacă alegerile ar avea loc astăzi, coaliția lui Olaf Scholz nu ar câștiga majoritatea.