Autorizarea a 12 noi medicamente

Getting your Trinity Audio player ready...

În cadrul celei mai recente sesiuni a Comitetului pentru medicamente de uz uman (CHMP) din luna martie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis opinii pozitive pentru autorizarea a 12 noi medicamente și a recomandat extinderea indicațiilor terapeutice pentru alte 6 tratamente existente. Această reuniune reprezintă cea mai prolifică sesiune din iulie 2023 încoace, conform datelor publicate vineri de către EMA.

Printre medicamentele recomandate pentru autorizare se numără Awiqli (insulină icodec), destinat tratamentului diabetului la adulți, și Emblaveo (aztreonam-avibactam), un antibiotic nou ce se dovedește eficient împotriva infecțiilor multidrog rezistente. De asemenea, recomandările includ și medicamente precum Fabhalta (iptacopan), destinat adulților cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă, și Lytenava (bevacizumab), pentru pacienții cu degenerescență maculară legată de vârstă, forma neovasculară, Jubbonti (denosumab), pentru tratamentul osteoporozei, Omlyclo (omalizumab),  pentru tratamentul pacienților cu astm și rinosinuzită cronică, Wyost (denosumab), pentru prevenirea manifestărilor osoase la pacienții cu tumori maligne avansate, Agilus (dantrolen sodiu, hemiheptahidrat), pentru tratamentul hipertermiei maligne, Neoatricon (hidroclorhidrat de dopamină), pentru tratamentul hipotensiunii arteriale la nou-născuți, sugari și copii, Dimethyl fumarate AccordDimethyl fumarate Mylan și Dimethyl fumarate Neuraxpharm (dimetil fumarat), generice, pentru tratamentul pacienților cu scleroză multiplă, forma recurent remisivă. În plus, extensiile indicațiilor terapeutice pentru medicamente precum Bimzelx, Nilemdo și Xtandi au fost, de asemenea, recomandate de CHMP, deschizând noi posibilități terapeutice pentru pacienții care se confruntă cu diverse afecțiuni.

Decizia finală de autorizare a punerii pe piață a acestor medicamente va fi luată de către Comisia Europeană, iar, de obicei, aceasta urmează recomandările expertizei EMA. Cu aceste recomandări, EMA continuă să promoveze accesul la tratamente inovatoare și să îmbunătățească opțiunile terapeutice pentru pacienți în întreaga Uniune Europeană. De la începutul acestui an, EMA a avizat autorizarea a 25 de medicamente pe piața UE și a extins indicațiile terapeutice pentru alte 16 tratamente existente. Astfel, agenția rămâne angajată să asigure că pacienții au acces la cele mai bune tratamente disponibile, în conformitate cu cele mai înalte standarde de siguranță și eficacitate.