Biroul Electoral Central respinge constituirea Alianței Dreapta Unită

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă, a comunicat că Biroul Electoral Central (BEC) a respins protocolul de constituire a Alianței Dreapta Unită, formată din USR, Partidul Mișcarea Populară (PMP) și Forța Dreptei. Această decizie a fost descrisă de Drulă ca un „act de agresiune politică”, indicând o intervenție din partea unor figuri politice de vârf în detrimentul democrației din România.

Liderul USR a declarat că decizia BEC, influențată de cererea Partidului Social Democrat (PSD), va fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Drulă a transmis un mesaj de determinare, subliniind că acțiunile BEC nu vor opri demersul Alianței Dreapta Unită de a oferi o alternativă politică și de a lupta pentru modernizarea României. Acesta a criticat, de asemenea, ceea ce a numit „scamatoriile” instituțiilor controlate de actuala putere.

Un aspect controversat menționat de Drulă în declarația sa este situația liderului PMP, Eugen Tomac, recunoscut oficial încă din 2022, cu un congres validat de Tribunalul București. În ciuda unei decizii executorii din 2 februarie 2024, care ar fi trebuit să fie implementată de biroul partidelor politice, există indicii că aceasta nu a fost pusă în aplicare corect.

Drulă a acuzat PSD și aliații săi de încercarea de a împiedica participarea Alianței Dreapta Unită în alegerile viitoare, comparând situația cu tentativele anterioare de a marginaliza USR. Acesta a exprimat un profund dezacord față de practicile politice actuale, considerându-le un act de „lașitate” și „dispreț” față de voința cetățenilor români.

Într-un apel la unitate și acțiune, Cătălin Drulă a invitat populația la un eveniment de strângere de semnături pentru susținerea candidaturilor la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie, programat să aibă loc în Piața Universității. Prin această mișcare, Alianța Dreapta Unită își propune să consolideze lupta împotriva corupției și să promoveze o Românie modernă, liberă și democratică.