Ce se întâmplă cu industria spectacolului în pandemie

Elton John a revenit pe scenă săptămâna aceasta pentru prima dată în ultimii aproape doi ani, iar nume mari, printre care Billie Eilish și Justin Bieber, se pregătesc să facă turnee în jurul lumii.

Dar, în timp ce afacerea cu spectacolele live se pregătea pentru o revenire după pandemie, Adele, de 15 ori câștigătoare a Grammy, a anunțat în lacrimi că pandemia a forțat-o să amâne în ultimul moment așteptata sa rezidență la Caesars Palace din Las Vegas.

Anunțul surpriză de vineri a subliniat fragilitatea redresării spectacolelor live după o pandemie care continuă și a dezamăgit mii de fani care au obținut bilete scumpe la spectacolele considerate sold-out care urmau să fie reluate.

Adele a spus că COVID-19 a infectat jumătate din echipa ei, iar pandemia a cauzat întârzieri privind deplasarea unor echipamente de scenă. Spectacolele cântăreței „Rolling in the Deep” au fost văzute ca un punct de referință pentru rezidențele din Las Vegas, cândva rezervate vedetelor la sfârșitul carierei, dar căutat acum un pentru participarea unor muzicieni de top.

„A fost foarte important pentru Vegas”, a spus Jem Aswad, editor muzical adjunct pentru Variety. „Vegas a fost lovit mai greu decât majoritatea orașelor, pur și simplu prin natura industriei sale și a afacerilor sale”.

Vineri, grupul de hip-hop The Fugees a anulat un turneu aniversar de 25 de ani, spunând că „pandemia continuă de COVID a îngreunat condițiile de turneu”. La începutul acestei luni, Billy Joel a amânat până în august un spectacol la Madison Square Garden. The Weeknd a renunțat la spectacole pentru începutul lui 2022, dar a planificat altele noi pentru vară.

„Oamenii sunt precauți”, a spus Aswad. „Încă nu suntem siguri cât va mai dura asta sau ce s-ar putea întâmpla în continuare.” „Dar turneele încă au loc”, a adăugat el. „Sunt vești proaste, dar sunt și vești bune”.

Miercuri, rockerul britanic Elton John și-a reluat turneul de adio care a început în 2018 cu un concert la New Orleans. Eilish este programat să înceapă un turneu mondial pe 3 februarie, iar Bieber pe 18 februarie.

În timp ce Las Vegas trebuie să aștepte pe Adele, Katy Perry, Usher și alții continuă să cânte în rezidențe acolo, iar orașul va găzdui premiile Grammy în aprilie.

Amânarea anunțată de Adele a fost însă un eșec. Spectacolele erau o continuare firească a celui mai recent album al ei „30”, care a debutat pe locul 1 în 30 de țări în noiembrie și ar fi fost primele ei apariții live din 2017.

Cântăreața trebuia să susțină două spectacole în fiecare weekend, timp de 12 săptămâni, într-o locație care găzduiește aproximativ 4.000 de locuri. Biletele s-au epuizat în câteva minute, iar site-ul web TMZ a raportat că revânzătorii au oferit în decembrie locuri unice pentru până la 35.000 USD fiecare.

Turneul artistei din 2016 a generat încasări de 165 de milioane de dolari, potrivit Pollstar, care urmărește industria divertismentului live.

Mulți deținători de bilete călătoriseră deja în Las Vegas și erau supărați că Adele nu va urca pe scenă în acest weekend.

„Îmi pare rău, este o prostie. Toată lumea a zburat deja, inclusiv soția mea și prietenele ei”, a scris utilizatorul de Twitter Jordan P. într-o postare. „Am cheltuit mii de dolari pentru a le aduce acolo ca un cadou surpriză de Crăciun. Acest lucru este inacceptabil”.