Colaborarea dintre Lockheed Martin și UTCN continuă

Getting your Trinity Audio player ready...

Marți, 16 ianuarie, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a fost gazda evenimentului de semnare a prelungirii acordului de colaborare dintre Laboratorul de Cercetare și Leadership în domeniul Științei, Tehnologiei și Ingineriei (STELaRLab) al Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) în domeniul inteligenței artificiale.

Acest acord extinde colaborarea, anunțată inițial în 2022, cu scopul de a dezvolta capacități de inteligență artificială pentru îmbunătățirea planificării și furnizării de asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre în timpul crizelor.

Parteneriatul va acționa ca un catalizator pentru procesarea imaginilor 4D primite de la sistemele aeriene fără echipaj, precum și pentru integrarea unor senzori multipli suplimentari. Această combinație va accelera facilitarea planificării și furnizării autonome a sprijinului esențial în situații de urgență.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat: „Extinderea parteneriatului pentru aplicarea tehnologiilor de inteligență artificială în intervențiile de urgență reprezintă un câștig important pentru România. Cercetătorii români vor avea acum acces la rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul său de Inteligență Artificială, pentru a utiliza eficient informații în timp real și a oferi soluții rapide în situații de criză”.

Ray Piselli, vicepreședinte al Lockheed Martin pentru afaceri internaționale, a subliniat angajamentul de durată al companiei în parteneriatul cu România și sprijinul acordat dezvoltării viitoare a specialiștilor în știință și tehnologie din țară.

Rectorul UTCN, Vasile Țopa, a menționat că rezultatele semnificative obținute în primul an al colaborării vor fi extinse și utilizate într-un prototip funcțional dezvoltat împreună cu STELaRLab. De asemenea, a subliniat investiția înființării unui centru de inteligență artificială la Cluj, ca parte a interesului lor pentru acest proiect.

Pe măsură ce schimbările climatice generează provocări globale, echipa Lockheed Martin și UTCN va evalua rolul inteligenței artificiale în înțelegerea riscurilor asociate cu evenimente precum incendiile de vegetație și pregătirea societății pentru a răspunde în mod agil.

Cu o prezență de peste 25 de ani în România, Lockheed Martin rămâne un partener strategic în programele de apărare și securitate, colaborând în diverse domenii precum avioane militare, apărare antirachetă, foc de precizie, radare și elicoptere pentru Guvernul României