COVID-19: de ce infecțiile actuale pot fi mai severe?

Getting your Trinity Audio player ready...

Conform unui articol recent de la BBC News, experții în sănătate avertizează că infecțiile actuale cu COVID-19 pot fi mai severe decât cele anterioare. Profesorul Eleanor Riley de la Universitatea din Edinburgh și Profesorul Peter Openshaw de la Imperial College London explică că nivelurile scăzute de anticorpi și evoluția virusului contribuie la creșterea severității bolii.

Unul dintre motivele principale este faptul că nivelurile de anticorpi ale multor persoane sunt mai scăzute acum decât au fost imediat după vaccinare. Aceasta se datorează intervalului lung de timp de la ultima vaccinare sau infecție. Anticorpii acționează ca niște „rachete microscopice” care împiedică virusul să infecteze celulele corpului, deci, cu mai puțini anticorpi, o doză mai mare de virus poate pătrunde, provocând o boală mai severă.

De asemenea, virusurile care circulă în prezent sunt semnificativ diferite din punct de vedere imunologic de virusul original folosit pentru a realiza primele vaccinuri. Astfel, multe persoane au acum o imunitate redusă la variantele Omicron și ale lor subtipuri.

Deși nu este neapărat să ai nevoie de îngrijire medicală sau să ajungi în spital, infecția cu COVID-19 poate fi mai severă, provocând simptome precum dureri musculare, febră și frisoane. Acest lucru se datorează celulelor T, o altă parte a sistemului imunitar, care intervin după ce infecția este deja în curs. Deși celulele T ajută la prevenirea bolii severe, procesul de eliminare a virusului poate provoca daune colaterale care duc la simptome neplăcute.

În contextul acestor noi constatări, se pune întrebarea dacă COVID-19 va deveni în timp o infecție ușoară și nepericuloasă, asemănătoare altor coronavirusuri umane care cauzează simptome de răceală comună. Deși acest lucru este posibil în viitor, experții subliniază că încă nu am ajuns la acest stadiu și că infecțiile repetate ar putea contribui la construirea unei imunități naturale.

Astfel, mulți dintre noi ar putea fi nevoiți să suporte un sezon de iarnă dificil, în timp ce luptăm cu infecții COVID-19 mai severe.