Cum identificăm durerile de cap

Getting your Trinity Audio player ready...

Nu există nici o îndoială: durerile de cap sunt agasante iar singurul mod real de a scăpa de durere este să știi cu exactitate cu ce tip de durere de cap te confrunți. Știind exact cum să îți descrii durerea și simptomele (cum ar fi având o durere de cap în partea din spate a capului față de partea dreaptă sau stângă) – este cea mai bună modalitate pentru medici să determine dacă ai ceva temporar precum o durere de cap sinusală sau ceva mai cronic, precum migrenele.

Dar în ceea ce privește cauzele durerilor de cap, nimeni nu știe cu adevărat: „Știm mult mai mult decât știam acum 20 de ani despre ceea ce provoacă durerile de cap”, spune Charles Flippen, MD, profesor asociat de neurologie la Școala de Medicină David Geffen de la UCLA. „Știm ce zone ale creierului generează durerea, dar nu avem imaginea completă.”

Asta spus, simptomele tale de durere de cap te pot ajuta pe tine și pe medicul tău să determine ce tip de durere de cap experimentezi. Iată unele  tipuri diferite de dureri de cap și sfaturi despre cum să scapi de ele cât mai curând posibil.

Dureri de cap de la tensiune

Durerile de cap de tensiune sunt cel mai comun tip de durere de cap, potrivit Medline Plus, o resursă a Bibliotecii Naționale de Medicină. Mușchii tensionați din umeri, gât, scalp și maxilar sunt principala cauză a acestor dureri de cap, care sunt adesea legate de stres, depresie sau anxietate. Obiceiuri de viață precum munca excesivă, lipsa de somn, alimentația necorespunzătoare sau consumul de alcool pot contribui la durerile de cap de tensiune.

Conform Fundației Naționale Americane a Durerilor de Cap (NHF), durerile de cap de tensiune cauzează o durere constantă, surdă, non-pulsantă, adesea experimentată pe ambele părți ale capului. Ele nu sunt la fel de severe ca migrenele și nu sunt însoțite în mod obișnuit de greață și vărsături, așa că rareori opresc pe cineva să își continue activitățile regulate.

NHF recomandă următoarele opțiuni de tratament:

Odihnă
Aspirină
Acetaminofen
Ibuprofen
Naproxen sodic
Combinări de analgezice cu cofeină
Pachete de gheață
Relaxante musculare
Antidepresive, dacă este cazul
Biofeedback
Psihoterapie
Analgezice prescrise, dacă este necesar și de utilizat temporar

Durerile de cap în cluster

Durerile de cap în cluster apar în grupuri sau cicluri; fiecare atac durează în medie între unu și trei ore. Conform NHF, durerile de cap în cluster recidivează regulat, chiar și de mai multe ori pe zi, pe o anumită perioadă și pot fi urmate de o perioadă fără dureri de cap de luni sau chiar ani.

Aceste dureri de cap apar brusc și se caracterizează prin durere severă, debilitantă, fie în partea dreaptă, fie în partea stângă a capului și sunt adesea însoțite de lacrimare, congestie nazală sau nas care curge pe aceeași parte a feței. În timpul unui atac, o persoană este adesea neliniștită, incapabilă să se simtă confortabilă și nu are obiceiul să se culce așa cum face cineva cu migrenele.

Durerile de cap în cluster afectează în principal bărbații cisgender cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, conform NHF, cu 80% dintre pacienții cu dureri de cap în cluster identificându-se drept bărbați cisgender.

Cauza durerilor de cap în cluster este necunoscută. Conform Johns Hopkins Medicine, aceste dureri de cap par a fi legate de eliberarea bruscă de histamină sau serotonină în corp. Declanșatorii pot include alcoolul, țigările, altitudinile mari și anumite alimente.

Tratamentul pentru durerile de cap în cluster, conform Johns Hopkins Medicine, constă într-un abordaj cu două direcții: oprirea unui atac cu terapie cu oxigen sau un spray nazal și prevenirea viitoarelor atacuri cu ajutorul medicamentelor.

Dureri de cap sinusale

Durerile de cap sinusale provoacă o durere înțepătoare în zona nazală, crescând adesea în intensitate pe parcursul zilei, conform NHF. Durerea de cap sinusala este cauzată de o infecție, de obicei cu febră, care produce blocarea ductelor sinusale și împiedică scurgerea normală.

Aceste tipuri de dureri de cap sunt în mod tipic cele mai diagnosticate excesiv, conform lui Peter Goadsby, MD, director al Centrului de Dureri de Cap de la Univerisitatea din California, San Francisco. De exemplu, migrenele pot fi adesea confundate cu durerile de cap sinusale, deoarece simptome precum presiunea sinusurilor, congestia nazală și lacrimarea ochilor pot apărea în ambele tipuri. Dar durerile de cap sinusale sunt rare.

O adevărată durere de cap sinusală este legată de o infecție și este însoțită de o secreție nazală de culoare verde sau cu nuanțe de roșu, a declarat Dr. Goadsby. Infecțiile sinusale se rezolvă adesea în timp sau cu ajutorul antibioticelor, dacă este necesar, și nu ar trebui să provoace greață sau sensibilitate la lumină, care sunt simptome ale migrenelor. Durerile de cap cauzate de infecțiile sinusale pot fi, de asemenea, tratate cu antihistaminice sau decongestionante.

Dureri de cap de tip rebound

Utilizarea excesivă a medicamentelor pentru dureri de cap – cum ar fi aspirina, acetaminofenul (Tylenol), ibuprofenul (Motrin, Advil) sau medicamentele eliberate pe bază de prescripție – poate duce ironic la dureri de cap de tip rebound. „Majoritatea pacienților pe care îi vedem într-un centru de dureri de cap cu dureri de cap zilnice au dureri de cap cauzate de supradozajul de medicamente – sau dureri de cap de tip rebound”, a declarat Stewart Tepper, MD, director de cercetare la Centrul pentru Dureri de Cap și Durere de la Cleveland Clinic Neurological Institute.

„Se află pe un carusel și nu pot să coboare”, a spus Dr. Tepper. „Continuă să ia mai mult medicament, continuă să aibă mai multe dureri de cap și astfel pacientul devine din ce în ce mai disperat. Acesta este momentul în care ajung să vadă specialiștii în dureri de cap pentru a reseta întregul sistem.”

Conform Academiei Americane de Medicină de Familie (AAFP), durerile de cap de tip rebound încep adesea dimineața devreme, cu localizarea și severitatea care se schimbă de la o zi la alta. Persoanele care au dureri de cap de tip rebound pot prezenta, de asemenea, greață, anxietate, iritabilitate, depresie sau probleme de somn.

Una dintre teorii este că utilizarea excesivă a medicamentelor poate determina creierul să intre într-o stare excitată, declanșând mai multe dureri de cap. O altă teorie este că durerile de cap sunt un simptom al retragerii, pe măsură ce nivelul de medicament scade în sânge, conform Bibliotecii Naționale de Medicină.

Deci, cât de mult medicament este prea mult și prea des? AAFP recomandă să luați medicamentele cu sau fără prescripție nu mai mult de două zile pe săptămână. Sedativele, tranquilizantele și medicamentele ergotamine pot, de asemenea, provoca dureri de cap de tip rebound. Ar trebui să discutați cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală pentru a afla dacă ar trebui să încetați să luați aceste medicamente sau să le reduceți doza.

Dureri de cap de tip migrene

Medline Plus afirmă că aproximativ 12% dintre americani suferă de migrene. Aceste dureri de cap severe sunt de trei ori mai comune la femei decât la bărbați, deși pot afecta pe oricine. Conform Medline, cauza nu este clară, dar genele joacă un rol, iar activitatea celulelor cerebrale poate afecta funcția vaselor de sânge și a celulelor nervoase.

Conform Societății Americane a Dureri de Cap aveți o migrenă dacă:

 • Ați avut cel puțin cinci episoade anterioare ale aceluiași tip de dureri de cap.
 • Durerile de cap durează între patru ore și 72 de ore.
 • Experimentați cel puțin două din cele patru caracteristici: durere într-o parte, durere pulsantă, durere moderată sau severă și durere care
 • interferează, este înrăutățită sau interzice activitatea obișnuită.
 • Aveți cel puțin o caracteristică asociată: greață și/sau vărsături, sau, dacă acestea nu sunt prezente, atunci sensibilitate la lumină și sunet.

Pentru unii, o aparitie  iminentă de migrenă poate fi prevestită de o senzatie, care poate include distorsiuni vizuale (cum ar fi linii ondulate sau pete orbitorii) sau amorțeală a unei mâini.

Unul dintre declanșatorii comuni ai migrenelor este reprezentat de schimbările în organism, inclusiv hormoni, stres și modele de somn sau alimentație. „Dacă știți că omiterea meselor este un declanșator, evitați să omiteți mesele în timpul menstruației și atunci când stați trează noaptea”, a spus Dr. Goadsby.

Nu există un remediu pentru migrene. Cu toate acestea, gestionarea simptomelor și prevenirea atacurilor suplimentare sunt esențiale, conform Medline.

Tratamentul poate include:

 • Triptane (cum ar fi Imitrex sau Zomig)
 • Medicamente ergotaminice și analgezice

De asemenea, puteți încerca relaxarea cu ochii închiși într-o cameră liniștită și întunecată, consumul de lichide și aplicarea unei comprese reci sau a unei pachete cu gheață pe frunte pentru a ameliora simptomele.

Dureri de cap dentare

Există condiții legate de sănătatea dentară care pot declanșa dureri de cap sau dureri faciale. Bruxismul, conform NHF, este o condiție în care cineva își șlefuiește, strânge sau scrâșnește dinții, fie ziua, fie noaptea, adesea fără a fi conștient de ceea ce face. Bruxismul determină o activitate musculară excesivă și poate duce la spasme musculare și dureri de cap.

O altă afecțiune este tulburarea articulației temporomandibulare (TMJ), care afectează articulațiile din fața urechii, care leagă maxilarul de craniu, conform NHF. Durerea poate radia în spatele sau lateralul capului sau coborî în gât. Presiunea în jurul capului poate fi de tip tensional sau similară migrenelor.

Diagnosticul pentru TMJ necesită prezența simptomelor precum un sunet dureros de clic sau pocnitură a articulației, mișcări anormale ale articulației și tulburări ale mușcăturii.

Dentistul poate ajuta la diagnosticarea acestor tipuri de dureri de cap. Tratamentul poate include odihnă, căldură, terapie fizică, reducerea stresului, proteze pentru mușcat sau, în anumite cazuri, intervenții chirurgicale.

Dureri de cap legate de cofeină

Iubești cafeaua ta, dar aceasta poate fi o tovarășă crudă. De exemplu, dacă bei două cești de cafea în fiecare zi la ora 9 dimineața și le ratezi când dormi prea mult sâmbăta – boom – poți să ai dureri de cap cauzate de privarea de cofeină.

Conform Fundației Americane pentru Migrenă (AMF), persoanele care consumă cantități mari de cofeină în mod regulat ar putea avea simptome de sevraj dacă încearcă să renunțe „brusc”.

Durerile de cap cauzate de sevrajul de cofeină sunt caracterizate de o durere pulsatilă, conform NHF. Aceasta este cauzată de dilatarea reacționară a vaselor de sânge, care apare la câteva zile după ce bei cantități mari de cofeină.

Singurele tale opțiuni reale? „Poți să iei cofeină când faci asta în mod normal și să hrănești dependența, sau să renunți complet” și să suferi temporar, a spus Dr. Goadsby. Dureri de cap cauzate de orgasm

Durerile de cap cauzate de orgasm sunt declanșate de atingerea orgasmului

Din fericire, ele sunt relativ rare și apar mai frecvent la persoanele mai tinere, în special la bărbați, a spus Dr. Flippen. Ele încep de obicei la scurt timp după începerea actului sexual și se încheie cu o durere de cap „fulgerătoare” la climax, o durere severă care apare cu putere maximă în mai puțin de un minut, durând cel puțin cinci minute și apărând adesea fără niciun declanșator, conform AMF.

O durere de cap ușoară poate persista adesea ore sau chiar o zi. Dr. Flippen a spus că adesea nu există o cauză cunoscută pentru aceste dureri de cap și ele obișnuiesc să treacă de la sine. Dr. Flippen a recomandat să consulți un furnizor de servicii medicale deoarece, în cazuri rare, acestea pot fi un semn al unor probleme mai grave. O doză de analgezic înainte de actul sexual poate ajuta să atenueze durerea.

Dureri de cap matinale

Dacă te trezești cu durere, există mai mulți vinovați posibili. Migrenele pot să apară dimineața, sau medicamentul poate să-ți piardă eficacitatea în timpul somnului, ceea ce duce la o durere de cap de revenire, a spus Dr. Goadsby. Persoanele cu apnee de somn pot fi, de asemenea, mai predispuse la dureri de cap dimineața, conform unui studiu din 2020 publicat în revista Brain Sciences. Acest lucru este valabil și pentru cei cu dureri de cap dentare, conform unui studiu din 2020 publicat în revista IOSR Journal of Dental and Medical Sciences.

În cel mai rău caz, trezitul în mod constant cu o durere de cap ar putea fi un simptom al unui tumor cerebral, a spus Dr. Goadsby.

Dureri de cap cauzate de înghețată

Aceste dureri de cap sunt cunoscute în mod obișnuit sub numele de „brain freeze” — o durere ascuțită în cap care poate apărea în timp ce te bucuri de o băutură sau gustare foarte rece într-o zi călduroasă. Și deși aproape toată lumea are o astfel de experiență în viață, conform Johns Hopkins Medicine, persoanele cu migrene au o probabilitate mai mare de a experimenta „brain freeze”.

Durerile de cap cauzate de înghețată au un nume medical impresionant — sphenopalatine ganglioneuralgia — dar nu sunt atât de grave. Conform Johns Hopkins Medicine, o teorie plauzibilă pentru acest fenomen este că atunci când consumi o cantitate mare de mâncare sau lichid foarte rece, temperatura palatului (partea superioară a gurii) scade semnificativ. Vasele de sânge se contractă ca un reflex de supraviețuire pentru a menține temperatura centrală a corpului. Apoi, vasele de sânge se deschid rapid, trimițând un semnal de durere către creier printr-un nerv numit nervul trigemen.

Remedierea? Ia o pauză momentană de la deliciile înghețate până când durerea dispare, sau bea apă caldă pentru a atenua frigul și a restrânge artera cerebrală.

Dureri de cap zilnice cronice

Dacă ai o durere de cap de cel puțin 15 zile pe lună timp de mai mult de trei luni, ești considerat a avea dureri de cap zilnice cronice, a spus Dr. Goadsby. Acestea pot fi cauzate de utilizarea excesivă a medicamentelor pentru durere (adică, dureri de cap de revenire), traumatisme la cap sau, în cazuri rare, meningită sau tumori. Dar dacă nu există o cauză evidentă, ar putea fi pentru că semnalele de durere ale corpului tău sunt intensificate sau nu funcționează corect, a adăugat Dr. Goadsby.

Conform NHF, durerile de cap zilnice cronice pot evolua din migrene sau dureri de cap episodice de tip tensional. Ele pot fi, de asemenea, asociate cu utilizarea excesivă a medicamentelor pentru durere.

Tratamentul pentru acest tip de durere de cap va depinde de diagnostic, deoarece este important să limitezi utilizarea medicamentelor pentru durere.

Dureri de cap menstruale

Ca și cum sindromul premenstrual (PMS) nu ar fi fost suficient de rău, scăderea bruscă a nivelului de estrogen înainte de perioada ta poate declanșa uneori migrene, a spus Dr. Flippen, care de obicei apar între trei zile înainte și două zile după începerea perioadei.

Conform NHF, migrenele menstruale afectează 60% dintre femeile care experimentează atacuri de migrenă. Deoarece contraceptivele orale influențează nivelurile de estrogen, persoanele care iau pilule contraceptive pot experimenta atacuri de migrenă menstruale mai frecvente.

Migrenele menstruale pot fi tratate cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (NSAID-uri), dihidroergotamină (DHE), triptani și o combinație de aspirină, acetaminofen și cafeină (AAC).

Alte persoane, totuși, pot avea dureri de cap legate de PMS care nu sunt migrene. Conform NHF, durerile de cap PMS apar înainte de perioada ta.

Simptomele includ:

 • Durere de cap însoțită de oboseală
 • Acnee
 • Durere la nivelul articulațiilor
 • Scăderea urinării
 • Constipație
 • Lipsa de coordonare
 • Creșterea poftei de mâncare sau dorința de ciocolată, sare sau alcool

Dr. Flippen recomandă remedii pentru durerile de cap fără prescripție medicală; suplimentele de magneziu pot, de asemenea, ajuta în cazul durerilor de cap legate de PMS.

Dureri de cap de weekend

Unele persoane pot experimenta dureri de cap care apar mai ales în weekend. Se crede că acestea sunt cauzate de suprasomn în diminețile de weekend sau de culcare mai târziu în timpul nopții; stresul din timpul săptămânii poate, de asemenea, să ducă la o durere de cap de weekend.

Conform NHF, unul dintre factorii care contribuie la durerile de cap „de weekend” sau „de sărbătoare” poate fi retragerea de cafeină. Această retragere sau durere de cap de rebound poate apărea în weekend-uri sau sărbători dacă nu se consumă cantități similare de cafeină ca în timpul săptămânii.

Medicamentele eliberate fără prescripție medicală pot fi utile, la fel și menținerea programului obișnuit de somn-trezire.

Dureri de cap de mers la urgență

Majoritatea durerilor de cap nu reprezintă o urgență, dar există câteva simptome care necesită atenție imediată, a afirmat Dr. Flippen. Unul dintre acestea este o durere de cap cu debut brusc care este rapid „explozivă”, ceea ce ar putea indica o anevrism cerebral. Un alt caz este atunci când o durere de cap este însoțită de febră sau o creștere extremă a tensiunii arteriale, sau dacă apare după o lovitură la cap sau după un efort fizic intens.

Alte simptome problematice includ modificări ale vederii sau vorbirii, dureri de gât, amețeli, pierderea senzației sau slăbiciunea musculară pe o parte a corpului. Sunați la 112 dacă aveți aceste simptome îngrijorătoare.

Durerile de cap pot avea numeroase cauze diferite, iar simptomele pot varia în mod semnificativ. Poți experimenta dureri de cap ocazionale—spre exemplu, înaintea perioadei tale menstruale sau din cauza unei infecții sinusale—sau poți fi predispus la dureri de cap cronice, precum cele din grupul cefaleelor în pustiuri sau migrene. Poți ajuta medicul să-ți stabilească un diagnostic corect și să ofere un tratament adecvat descriind în detaliu simptomele durerii tale de cap și posibilele declanșatoare. O modalitate de a face acest lucru este să ții un jurnal sau un registru al durerilor de cap, în care să înregistrezi simptomele, frecvența lor și orice bănuiești că le-ar fi putut provoca.