Descoperire revoluționară în lupta împotriva cancerului

Getting your Trinity Audio player ready...

Cercetătorii de la Universitatea Hokkaido au făcut o descoperire semnificativă în lupta împotriva cancerului, publicată recent în Journal for ImmunoTherapy of Cancer. Studiul, condus de Dr. Haruka Wada și Dr. Ken-ichiro Seino, a dezvăluit un nou mecanism prin care celulele tumorale inițiază și mențin creșterea tumorilor în condiții imunocompetente, deschizând calea pentru strategii terapeutice inovatoare.

Echipa de cercetare a folosit două linii de celule de glioblastom, 8B și 9G, stabilite prin supraexprimarea unei forme oncogenice a H-RasL61 în celule stem neurale deficitare de p53. În modelele de animale imunocompromise, ambele linii de celule au arătat potențial de formare a tumorilor. Cu toate acestea, în animalele imunocompetente, doar celulele 8B au menținut acest potențial, sugerând că interacțiunea dintre celulele tumorale și celulele imune este crucială în inițierea tumorilor.

Cercetătorii au descoperit că celulele 8B induc un stadiu asemănător senescenței în macrofagele din jurul tumorilor. Aceste macrofage senescente produc Arginaza-1, o moleculă imunosupresoare care contribuie la hiporesponsivitatea celulelor T. Mai mult, macrofagele senescente exprimă înalt CD38, o glicohidrolază asociată cu deficitul de nicotinamid adenin dinucleotid (NAD) în celulele senescente.

Adăugarea de nicotinamidă mononucleotidă (NMN), un precursor al NAD, a inhibat in vitro inducerea fenotipului de senescență a macrofagelor și a redus expresia Arginazei-1, menținând astfel funcția celulelor T. Administrarea exogenă de NMN în vivo după inocularea tumorii a inhibat inițierea și creșterea stabilă a tumorii în modelul de tumoră la șoareci imunocompetenți.

Această descoperire oferă o nouă înțelegere a modului în care celulele tumorale pot iniția și menține creșterea tumorilor chiar și în prezența unui sistem imunitar funcțional. Mai important, sugerează că NMN ar putea oferi o strategie nouă și promițătoare pentru a combate dezvoltarea tumorilor prin contracararea generării macrofagelor senescente. Această abordare terapeutică ar putea reprezenta un pas semnificativ înainte în lupta împotriva cancerului.

Sursa: Journal for ImmunoTherapy of Cancer