Instanța Supremă contestează la Curtea Constituțională „Legea Fugarilor”

Getting your Trinity Audio player ready...

Secţiile Unite ale Instanţei Supreme (Înalta Curte de Casație și Justiție) din România au decis marți seara să sesizeze Curtea Constituțională în privința „Legii fugarilor”. Această lege, recent adoptată de Camera Deputaţilor și trimisă spre promulgare, prevede majorarea cu 3 ani a pedepselor pentru condamnaţii care nu se prezintă la poliţie în termen de 7 zile de la verdict pentru punerea în executare a mandatului de executare.

Decizia de sesizare a Curţii Constituţionale s-a bazat pe posibile încălcări ale mai multor articole din Constituţia României, incluzând principiul legalităţii, dreptul la un proces echitabil și neretroactivitatea legii. În cadrul votului, 88 de judecători au fost prezenți, dintre care 80 au votat pentru și 8 împotrivă.

Un element central al dezbaterii este aplicarea retroactivă a legii, care ar putea încălca principiile fundamentale ale procesului penal. Conform avocatului Adrian Toni Neacşu, noua reglementare, care pare să fie reparatorie și populară, devine neconstituțională prin aplicarea sa retroactivă la hotărârile judecătorești definitive pronunțate anterior intrării legii în vigoare. Acest aspect stârnește preocupări semnificative privind echitabilitatea și corectitudinea aplicării legii penale.