Fostul premier, Florin Cîțu, pus sub urmărire penală în „Dosarul Vaccinurilor”

Getting your Trinity Audio player ready...

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat oficial punerea sub urmărire penală a fostului premier al României, Florin Cîțu, în „Dosarul Vaccinurilor”. Procurorii susțin că Florin Cîțu, fără a avea la dispoziție documente sau date științifice, a semnat două memorandumuri ce au condus la achiziționarea unui număr excesiv de doze de vaccin pentru România, în raport cu necesitățile populației. Acuzațiile includ complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Cîțu este acuzat că a aprobat achiziția a 43.359.892 doze de vaccin (Pfizer și Moderna) în valoare de 825.636.678 euro fără TVA, deși dozele contractate anterior (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea a peste 23 de milioane de persoane. Aceste acțiuni s-ar fi desfășurat în contextul Strategiei Europene privind vaccinurile anti-COVID-19 și a posibilității statelor membre UE de a opta pentru o cantitate mai mică de vaccinuri.

Procurorii menționează că în cazul lui Cîțu se efectuează acte de urmărire penală, reiterând că această etapă nu încalcă principiul prezumției de nevinovăție și că investigațiile continuă și față de alte persoane implicate.