Operațiune amplă a Parchetului European: 38 de percheziții în România într-o fraudă IT de 15 milioane de euro

Kovesi-Laura-Codruta-Photo
Getting your Trinity Audio player ready...

Parchetul European (EPPO) a anunțat desfășurarea a 38 de percheziții domiciliare în București, Ploiești, Cluj și Ialomița, în cadrul unei anchete ample privind o fraudă estimată la 15 milioane de euro. Acțiunea, care a avut loc la 7 noiembrie 2023, vizează șase proiecte IT finanțate de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea de soluții software inovatoare.

Ancheta EPPO se extinde și în afara granițelor României, cu investigații în Cipru, Cehia, Malta, Monaco și Statele Unite, prin cooperare internațională. Printre firmele implicate se numără CymbIoT Solutions, cu Vasile Alin Cătălin ca unic acționar și administrator. Unul dintre proiectele vizate este platforma R.A.R.E, destinată să sprijine inovația și să crească productivitatea economică.

Investigația relevă că, între 2019 și 2022, beneficiarii proiectelor au prezentat documente false sau inexacte, cu servicii supraevaluate sau inexistente, și facturi frauduloase pentru achiziții, obținând astfel fonduri europene în mod necuvenit. De asemenea, sunt suspectați că au creat circuite financiare frauduloase pentru a canaliza fondurile în interes propriu.

Unele persoane implicate au fost deja aduse la biroul EPPO din București pentru a fi informate despre statutul lor de suspecți, iar altele urmează să fie aduse în zilele următoare. Faptele cercetate ar putea constitui infracțiuni de fraudă și spălare de bani.

Această acțiune marchează un pas important în lupta împotriva corupției și a fraudei cu fonduri europene, subliniind cooperarea internațională eficientă sub egida Parchetului European.