- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare în „dosarul diamantelor
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a condamnat pe fostul primar PSD al Sectorului 1, Daniel Tudorache, la 3 ani și jumătate de închisoare pentru spălare de bani în cadrul cunoscutului „dosar al diamantelor”. Decizia nu este definitivă.
Daniel Tudorache a fost găsit vinovat de spălare de bani, însă a fost achitat pentru complicitate la trafic de influență. Soția sa, Adina Tudorache, a fost de asemenea achitată în acest dosar.
Instanța a dispus confiscarea sumei de 56.820 lei de la Daniel Tudorache, sumă dobândită prin săvârșirea infracțiunii. Totuși, familia Tudorache va rămâne cu bijuteriile și pietrele prețioase evaluate la 2 milioane de euro, pe care procurorii DNA le considerau obținute ilegal.
Fostul edil a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de spălare de bani și complicitate la trafic de influență. Potrivit procurorilor, Ion Niță, un apropiat al lui Tudorache, ar fi primit mită pentru a facilita un contract pe care Bogdan Șovar, patronul firmei de pază Tiger Security, îl avea cu Protecția Copilului Sector 1. Niță ar fi primit un comision de 10% din valoarea contractului între septembrie 2016 și mai 2017, iar aceste sume ar fi ajuns parțial la Tudorache.
Procurorii au găsit 258 de bijuterii la percheziții, care erau păstrate de menajera familiei Tudorache, Ștefana „Fana” Jurowska. Adina Tudorache a justificat această practică prin teama de hoți.
Valoarea bijuteriilor a fost estimată la 2 milioane de euro (9.784.295 lei), cea mai scumpă piesă fiind un diamant turk evaluat la 190.000 euro.
În apărarea sa, Constanța Tudorache a susținut că bunurile provin de la o prietenă a mamei sale, o cântăreață rusoaică, și din vânzarea unor tablouri dăruite de pictori prieteni ai tatălui ei.
Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.