Parchetul ICCJ solicită revizuirea hotărârii de achitare a torționarilor lui Gheorghe Ursu

Getting your Trinity Audio player ready...

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a formulat o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a celor acuzați de torturarea disidentului Gheorghe Ursu. Această decizie a rămas definitivă prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din 27 iulie 2023. Procurorii solicită rejudecarea și condamnarea lor pentru tratamente neomenoase.

Motivul acestei cereri de revizuire se bazează pe noi date și documente primite de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și materialul documentar realizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”. Aceste informații relevă faptul că Gheorghe Ursu era considerat un opozant politic și că acțiunile sale erau văzute ca o amenințare majoră la adresa regimului dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu.

În urma acestei noi evidențe, procurorii consideră că există suficiente motive pentru a reconsidera hotărârea inițială și solicită Curții de Apel București să admită cererea de revizuire, să anuleze hotărârea anterioară și să condamne doi dintre inculpați pentru tratamente neomenoase. Un al treilea inculpat a decedat în timpul procesului.

Este important de menționat că torționarii disidentului Gheorghe Ursu, Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, au fost achitați definitiv în 27 iulie. Andrei Ursu, fiul disidentului, a calificat această decizie drept „scandaloasă și abjectă”, subliniind că există dovezi clare ale vinovăției celor doi torționari.