Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei (PSD), plasat sub control judiciar

Getting your Trinity Audio player ready...

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, membru al Partidului Social Democrat (PSD), a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Acesta este acuzat că a furnizat unei candidate (presupusa amantă a primarului) lista cu subiectele examenului. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat percheziții la biroul primarului și la Direcția Impozite și Taxe din municipiu.

Conform anchetatorilor, în data de 25 august 2021, Andrei Cosmin-Ionuț, în calitate de primar al municipiului Botoșani, ar fi transmis candidatei lista cu subiectele propuse de membrii comisiei pentru postul de „consilier clasa I, grad profesional superior”. Aceasta ar fi promovat concursul și ar fi obținut fraudulos postul respectiv în urma acestor demersuri.

În timpul controlului judiciar, inculpatul are obligația să respecte anumite condiții, printre care să nu părăsească teritoriul țării fără aprobarea prealabilă a autorităților judiciare și să nu comunice direct sau indirect cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar. Andrei Cosmin-Ionuț a fost informat oficial cu privire la calitatea sa procesuală și acuzațiile care i se aduc, conform prevederilor Codului de procedură penală.

Perchezițiile au avut loc vineri dimineață, iar la final, primarul a fost dus la audieri la sediul DNA Suceava. Cosmin Andrei este președintele Organizației Municipale PSD Botoșani din octombrie 2023 și a fost ales primar pe lista PSD în 2020.

După anunțul punerii sub control judiciar, Cosmin Andrei a informat că se autosuspendă din funcțiile deținute în PSD.