Operațiune DNA în București: percheziții într-un caz de corupție imobiliară

Getting your Trinity Audio player ready...

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România au efectuat, pe data de 28 noiembrie 2023, un total de 11 percheziții în București. Acestea au vizat sediile unor societăți comerciale și domiciliile persoanelor fizice implicate într-un dosar de corupție legat de atribuirea ilegală a 24 de terenuri aflate în proprietatea statului, majoritatea situându-se în Sectorul 1, în apropiere de Parcul Herăstrău. Conform investigațiilor, persoanele implicate au identificat terenuri ale statului, au falsificat sentințe civile și expertize cadastrale, și au colaborat cu funcționari publici corupți din primării și de la Cadastru pentru a obține ilegitim aceste terenuri. Ulterior, acestea au fost vândute, generând un profit de peste 10 milioane de euro.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a comentat aceste percheziții, subliniind că acestea reflectă un jaful generalizat din Parcul Herăstrău. Ea a evidențiat că situația actuală demonstrează miza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) promovat de administrația anterioară, care ar fi favorizat betonarea spațiilor verzi și construcțiile necontrolate în Herăstrău și Pădurea Băneasa. Armand a menționat eforturile sale de a bloca acest PUZ în instanță și a subliniat reformele întreprinse în administrația locală a Sectorului 1, cum ar fi schimbarea arhitectului-șef și reorganizarea departamentelor esențiale, în scopul prevenirii corupției și abuzurilor imobiliare.

Ancheta DNA se concentrează pe suspiciuni de infracțiuni de corupție comise între anii 2014 și 2023. În acest proces, procurorii DNA au colaborat cu Direcția Generală Anticorupție și Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. Această investigație scoate în evidență o rețea complexă de corupție imobiliară și subliniază importanța unei supravegheri atente în gestionarea proprietăților statului și în aplicarea legislației de urbanism și construcții.