Grefierii din România încep proteste pe termen nelimitat

Getting your Trinity Audio player ready...

Sindicatul Național al Grefei Judiciare „Dicasterial” a anunțat declanșarea unor proteste pe perioadă nedeterminată începând cu 11 decembrie 2023, implicând personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete. Această decizie reflectă nemulțumirile persistente legate de condițiile de salarizare și de lucru în sistemul judiciar.

Grefierii vor participa limitat la procese, implicându-se doar în cazurile urgente, precum cele cu arestați în materie penală sau în probleme legate de obligațiile de întreținere. De asemenea, vor fi întocmite acte doar în cauze urgente în faza de procedură prealabilă și de cameră preliminară, conform articolului 51 din HCSM nr. 3243/22.12.2022. În plus, compartimentele auxiliare ale instanțelor și parchetelor își vor reduce la jumătate programul de lucru cu publicul, iar personalul auxiliar nu va efectua niciun fel de act de procedură în afara programului legal de lucru, în zilele de repaus săptămânal sau sărbători legale. În ziua votării bugetului de stat pentru 2024, activitatea în instanțe și parchete va fi întreruptă pentru 4 ore, timp în care se va asigura participarea grefierilor numai la ședințele de judecată și la activitățile de urmărire penală considerate urgente.

Grefierii cer coaliției de guvernare să asigure, în regim de urgență, fondurile pentru achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023, recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acte administrative de salarizare emise în 2023, precum și plata tranșelor din hotărâri judecătorești scadente în același an. Pentru 2024, se solicită fonduri necesare pentru achitarea integrală a salariilor și a altor drepturi de natură salarială, inclusiv a diferențelor restante aferente lunilor aprilie-octombrie 2023 și perioadei 1 ianuarie 2018-31 martie 2023, recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive.

Protestul este motivat de salariile greșit calculate încă din 2017, lipsa fondurilor pentru plata integrală a salariilor, excluderea sindicaliștilor din discuțiile cu Guvernul și orele suplimentare nerecompensate, precum și lipsa de personal.