Modificările la codurile penale, pe repede înainte

Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache are programată marți o ședință dedicată modificărilor la Codul Penal și la cel de Procedură Penală, planul puterii fiind de a trimite toate schimbările pe care le dorește la legile justiției în plenul Camerei Deputaților miercuri.

Ședința de marți a comisiei Iordache urmează să aibă loc începând cu ora 14.00.

Decizia PSD a trece cât mai repede modificările dorite vine în contextul unei vizite în România a unei delegații a Comisiei de la Veneția care va discuta, săptămâna aceasta, cu reprezentanții autorităților române din domeniul Justiției despre modificarea legilor Justiției și intenția PSD-ALDE de modificare a codurilor penale.

Senatul a adoptat săptămâna trecută modificările care au trecut de Curtea Constituțională, referitoare, printre altele, la reducerea termelor de prescripție, abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu și limitarea la un an a perioadei pentru denunț.

Pentru a le trece mâine și de Camera Deputaților, puterea are nevoie și de alte voturi, în condițiile în care nu are majoritatea decât cu ajutorul parlamentarilor minorităților și UDMR.

Opoziția a acuzat că toate modificările au fost făcute pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare. Printre modificări se numără abrogarea unuia dintre articolele de lege în baza cărora a fost condamnat Dragnea în primă instanță, reducerea termenelor de prescripție și de denunț și abrogarea articolului privind neglijența în funcție.

Comisia Iordache și-a reluat activitatea săptămâna trecută după ce dorința liderului PSD de a obține modificările dorite la legile justiției prin ordonanțe de urgență nu s-a concretizat.

Ce modificări mai sunt făcute la Codul de procedură penală

– Este propusă eliminarea din proiectul legislativ a art. 8 alin. (2) la Codul de procedură penală care prevede: „Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, la judecarea cauzei de un judecător imparțial și independent. Repartizarea tuturor cauzelor către judecători se face aleatoriu”.
– De asemenea, este propusă eliminarea art. 10 alineatul (2) din propunerea de modificare a CPP: „Organele de urmărire penală şi instanţele de judecată sunt obligate să asigure subiecţilor procesuali principali şi avocatului timpul necesar pregătirii apărării, care nu poate fi mai mic de 3 zile, cu excepţia luării sau judecării măsurilor preventive, când termenul nu poate fi mai mic de 4 ore şi înlesnirile necesare pregătirii apărării, prin punerea la dispoziţie şi comunicarea întregului material de urmărire penală în formă electronică. Termenele curg de la momentul la care organele de urmărire penală sau instanța de judecată comunică părților măsura luată”.
– Totodată, parlementarii propun, ca urmare a deciziei de neconstituționalitate, a articolului 15 din proiectul de act normativ și revenirea la forma în vigoare: „Condiţiile de punere în mişcare sau de exercitare a acţiunii penale. Acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă presupunerea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia”.
– Un alt amendament este eliminarea alin. (4) de la articolul 25: „(4) Dispozițiile hotărârii penale sunt obligatorii și produc efecte între părți, succesorii acestora și oricărei terțe persoane atât timp cât aceasta din urmă nu face, în condițiile legii, dovada contrară”.