NATO lansează „Steadfast Defender 2024”, cel mai mare exercițiu militar de la Războiul Rece

Getting your Trinity Audio player ready...

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a demarat cel mai mare exercițiu militar de la sfârșitul Războiului Rece, intitulat „Steadfast Defender 2024”. Evenimentul a început miercuri la Norfolk, în statul american Virginia, cu plecarea USS Gunston Hall, o navă de transport și debarcare a marinei americane, care a pornit spre Europa.

Exercițiul Steadfast Defender 24, ce implică până la 90.000 de soldați de pe ambele maluri ale Atlanticului, este menit să testeze capacitatea Alianței de a mobiliza rapid trupe americane pentru a consolida apărarea Europei. Scopul acestor manevre, care se vor întinde pe mai multe luni până în mai, este de a simula un scenariu de război împotriva unui „adversar de dimensiuni comparabile”, o referire indirectă la Rusia și la ofensiva sa în Ucraina.

Exercițiul include peste 50 de nave, de la portavioane la distrugătoare, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone, precum și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă, incluzând 133 de tancuri și 533 de vehicule de luptă de infanterie. Acestea vor repeta executarea planurilor regionale de apărare ale NATO, primele elaborate în ultimele decenii, care detaliază modul în care alianța ar răspunde la un atac rusesc.

Deși NATO nu a menționat explicit Rusia în contextul acestui exercițiu, documentul său strategic de top identifică Rusia ca fiind cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității membrilor săi. Invazia Rusiei în Ucraina, care a declanșat cel mai sângeros război pe teritoriul european din ultimii peste 70 de ani, a subliniat necesitatea unor astfel de exerciții.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksandr Grușko, a comentat aceste manevre, descriindu-le ca o „întoarcere irevocabilă” a NATO la practicile din timpul Războiului Rece. Exercițiile Steadfast Defender 2024 marchează un moment important în contextul tensiunilor crescute între NATO și Rusia, reiterând angajamentul alianței față de apărarea și securitatea membrilor săi.