Primul mesaj către britanici al lui Charles al III-lea

img 2751

Regele Charles a ținut primul său discurs în calitate de monarh în Salonul Albastru, mesajul fiind difuzat la televiziune.

Discursul integral al Regelui Charles al III-lea:

Vă vorbesc astăzi cu sentimente de profundă întristare. De-a lungul vieții sale, Majestatea Sa Regina – iubita mea mamă – a fost o sursă de inspirație și un exemplu pentru mine și pentru întreaga mea familie, iar noi îi datorăm cea mai sinceră recunoștință pe care o poate avea o familie față de mama sa: pentru dragostea, afecțiunea, îndrumarea, înțelegerea și exemplul ei.

Regina Elisabeta a reprezentat o viață bine trăită; o promisiune cu destinul îndeplinită, iar dispariția ei este deplânsă foarte profund. Această promisiune de a servi toată viața v-o reînnoiesc astăzi tuturor.

Pe lângă durerea personală pe care o resimte toată familia mea, împărtășim, de asemenea, cu atât de mulți dintre voi din Regatul Unit, din toate țările în care Regina a fost șef de stat, din Commonwealth și din întreaga lume, un profund sentiment de recunoștință pentru cei peste 70 de ani în care mama mea, în calitate de regină, a servit poporul atâtor națiuni.

În 1947, la împlinirea a 21 de ani, ea s-a angajat, într-o transmisiune din Cape Town către Commonwealth, să își dedice viața, fie ea scurtă sau lungă, în slujba popoarelor sale.

Aceasta a fost mai mult decât o promisiune: a fost un angajament personal profund care i-a definit întreaga viață. Ea a făcut sacrificii pentru datorie.

Dedicarea și devotamentul ei în calitate de Suverană nu s-au clintit niciodată, în vremuri de schimbare și progres, în vremuri de bucurie și sărbătoare, dar și în vremuri de tristețe și pierdere.

În viața ei de devotament, am văzut acea iubire permanentă pentru tradiție, împreună cu acea îmbrățișare neînfricată a progresului, care ne fac măreți ca națiune. Afecțiunea, admirația și respectul pe care le-a inspirat au devenit marca domniei sale.

Și, după cum poate depune mărturie fiecare membru al familiei mele, ea a combinat aceste calități cu căldură, umor și o capacitate neîntrecută de a vedea întotdeauna ce este mai bun în oameni.

Omagiez memoria mamei mele și îi onorez viața de devotament. Știu că moartea ei aduce o mare tristețe multora dintre voi și împărtășesc acest sentiment de pierdere, peste măsură, cu voi toți.

Când Regina a urcat pe tron, Marea Britanie și lumea încă se confruntau cu privațiunile și urmările celui de-al Doilea Război Mondial și încă trăiau după tradițiile din vremurile anterioare.

În decursul ultimilor 70 de ani am văzut cum societatea noastră a devenit una cu multe culturi și multe credințe.

Instituțiile statului s-au schimbat la rândul lor. Dar, prin toate schimbările și provocările, națiunea noastră și familia mai largă a Regatului – de ale căror talente, tradiții și realizări sunt inexprimabil de mândru – au prosperat și au înflorit. Valorile noastre au rămas, și trebuie să rămână, constante.

Rolul și îndatoririle Monarhiei rămân, de asemenea, la fel ca și relația și responsabilitatea specială a Suveranului față de Biserica Angliei – Biserica în care propria mea credință este atât de adânc înrădăcinată.

În această credință și în valorile pe care le inspiră, am fost educat să prețuiesc simțul datoriei față de ceilalți și să respect cu cel mai mare respect prețioasele tradiții, libertăți și responsabilități ale istoriei noastre unice și ale sistemului nostru de guvernare parlamentară.

Așa cum regina însăși a făcut-o cu un devotament atât de neclintit, și eu mă angajez acum solemn, pe tot parcursul timpului rămas pe care Dumnezeu mi-l va acorda, să susțin principiile constituționale care stau la baza națiunii noastre.

Și oriunde ați locui în Regatul Unit, sau în regatele și teritoriile din întreaga lume, și oricare ar fi trecutul sau convingerile dumneavoastră, mă voi strădui să vă servesc cu loialitate, respect și dragoste, așa cum am făcut-o de-a lungul întregii mele vieți.

Viața mea se va schimba, bineînțeles, pe măsură ce îmi voi prelua noile responsabilități.

Nu îmi va mai fi posibil să acord atât de mult din timpul și energia mea organizațiilor caritabile și problemelor la care țin atât de mult. Dar știu că această muncă importantă va continua în mâinile de încredere ale altora.

Acesta este, de asemenea, un moment de schimbare pentru familia mea. Mă bazez pe ajutorul iubitor al scumpei mele soții, Camilla.

Ca o recunoaștere a serviciului public loial pe care l-a depus de la căsătoria noastră, în urmă cu 17 ani, ea devine regina mea consoartă.

Știu că se va ridica la înălțimea noului său rol prin devotamentul ferm față de datorie pe care am ajuns să mă bazez atât de mult.

Ca moștenitor al meu, William își asumă acum titlurile scoțiene care au însemnat atât de mult pentru mine.

El îmi succede ca Duce de Cornwall și își asumă responsabilitățile pentru Ducatul de Cornwall pe care eu mi le-am asumat timp de peste cinci decenii.

Astăzi, sunt mândru să îl fac Prinț de Wales, Tywysog Cymru, țara al cărei titlu am avut marele privilegiu de a-l purta pe parcursul unei mari părți din viața și datoria mea.

Noul nostru Prinț și Prințesa de Wales vor continua, știu, să inspire și să conducă dialogurile noastre naționale, ajutând la aducerea celor marginalizați în centrul atenției, acolo unde le poate fi oferit un ajutor vital.

Vreau, de asemenea, să îmi exprim dragostea pentru Harry și Meghan, în timp ce continuă să își clădească viața peste hotare.

Peste puțin mai mult de o săptămână ne vom reuni ca națiune, ca Commonwealth și chiar ca o comunitate globală, pentru a o conduce pe iubita mea mamă pe ultimul drum

În durerea noastră, să ne amintim și să ne inspirăm puterea din lumina exemplului ei.

În numele întregii mele familii, nu pot decât să vă ofer cele mai sincere și sincere mulțumiri pentru condoleanțe și sprijin.

Ele înseamnă pentru mine mai mult decât aș putea exprima vreodată.

Iar pentru draga mea mamă, în timp ce îți începi ultima ta mare călătorie pentru a te alătura dragului meu tată decedat, vreau doar să spun atât: mulțumesc.

Mulțumesc pentru dragostea și devotamentul tău față de familia noastră și față de familia națiunilor pe care le-ai slujit cu atâta sârguință în toți acești ani.

Fie ca îngerii să-ți călăuzească calea.