Procesul pentru fraudă de la Vatican va fi reluat cu un impuls pentru urmărirea penală

Procesul de la Vatican pentru fraudă și delapidare se reia după o lungă pauză, marți, cu o întărire a acuzării susținută de două decizii favorabile în cauze conexe ale instanțelor elvețiene și italiene.

Procesul, în care inculpații sunt acuzați de fraudă și alte infracțiuni legate de achiziția de 350 de milioane de euro (400 de milioane de dolari) de către Vatican a unei clădiri de lux din Londra, este încă afundat în chestiuni procedurale.

La ultima audiere din 14 decembrie – care a durat doar 10 minute – un președintele instanței, Giuseppe Pignatone, a spus că speră că faza preliminară se va putea încheia în curând, astfel încât audierile să poată avea loc cât mai repede.

Patru din cei 10 inculpați inițiali au fost îndepărtați temporar din rechizitoriu în octombrie, după ce Pignatone a găsit un viciu în ancheta inițială. El a ordonat acuzării să se întoarcă și să repete interogarea celor patru, deoarece demersurile procedurale menite să protejeze inculpații nu au fost respectate.

La audierea de marți, acuzarea este de așteptat să anunțe ce acuzații intenționează să păstreze și la care dintre ele să renunțe.

Toți cei 10 inculpați, inclusiv un cardinal care a deținut o poziție importantă la Vatican, au negat faptele pentru care sunt acuzați.

Avocații a doi brokeri italieni pentru investiția Vaticanului în clădirea din Londra – Raffaele Mincione și Gianluigi Torzi – au insistat că clienții lor nu pot obține un proces echitabil la Vatican.

Mincione a ajutat Vaticanul să facă investiția inițială în 2014. În 2018, când Vaticanul a simțit că ar fi fost abandonat de Mincione, a apelat la Torzi pentru a încerca să preia controlul total asupra clădirii.

Vaticanul l-a acuzat pe Mincione de fraudă, delapidare și spălare de bani. Torzi este acuzat de fraudă, extorcare de bani și spălare de bani.

Luna aceasta, acuzarea a primit un impuls foarte necesar din partea a două instanțe străine, care, în timp ce s-au pronunțat asupra cazurilor conexe, au respins efectiv afirmațiile apărării despre presupusa lipsă de corectitudine pentru clienții lor în sistemul judiciar de la Vatican.

Torzi care se află la Londra luptă împotriva cererilor de extrădare din partea Italiei și a Vaticanului pentru presupuse crime financiare. Într-o decizie publicată luna aceasta, instanța supremă a Italiei a respins afirmațiile avocaților lui Torzi care atacau credibilitatea instanței de la Vatican.

La începutul lunii ianuarie, o instanță elvețiană a respins o cerere a lui Mincione de a debloca fonduri pe care procurorii Vaticanului le ceruseră să fie înghețate în timp ce procesul continuă. Avocații lui Mincione au citat și ceea ce au spus că sunt vicii ale sistemului judiciar de la Vatican.

Secretariatul de Stat al Vaticanului a cheltuit peste 350 de milioane de euro în investiția de la Londra. Vaticanul se află acum în etapele finale de vânzare a clădirii cu o pierdere raportată de 100 de milioane de euro.

Angelo Becciu, fost secretar de stat adjunct

Cel mai important inculpat este cardinalul Angelo Becciu, un fost secretar de stat adjunct care a fost demis de Papa Francisc pentru presupus nepotism înainte de începerea procesului.