Secretarul american al Apărării, Antony Blinken vizitează Chișinăul

Getting your Trinity Audio player ready...

Secretarul de stat american, Antony Blinken, va vizita Chișinăul miercuri pentru a discuta despre sprijinul Statelor Unite în privința progresului Republicii Moldova către aderarea la Uniunea Europeană și securitatea energetică, conform unui anunț al Departamentului de Stat.

În cadrul vizitei sale, Blinken se va întâlni cu președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și alți oficiali moldoveni. „Va avea ocazia să evidențieze progresele înregistrate de Moldova pe calea integrării europene, consolidarea democrației și amenințarea reprezentată de interferența Rusiei în procesele sale interne”, a transmis Departamentul de Stat.

James O’Brien, asistentul secretarului de stat pentru Europa și Eurasia, a declarat vineri într-un briefing de presă: „Anticipez că va avea un pachet solid de sprijin pentru tranziția Moldovei atât în ceea ce privește independența energetică sau o mai mică dependență de sursele din est, dar și în ceea ce privește sprijinul pentru democrație împotriva amenințărilor rusești.”

Președinta Maia Sandu și secretarul de stat american, Antony Blinken, vor susține o conferință de presă comună la ora 17:30.

Aceasta va fi a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău după cea din martie 2022. Atunci, când Rusia tocmai își începuse invazia în Ucraina, oficialul american s-a aflat la Chișinău timp de două zile, întâlnindu-se cu președinta Maia Sandu, fostul premier Natalia Gavrilița și ministrul de externe de atunci, Nicu Popescu.

„În Republica Moldova, președinta Sandu a fost ținta dezinformării rusești și a operațiunilor agresive încă de la învestirea sa. Și credem că succesul ei în obținerea unor rezultate mai bune pentru moldoveni și în integrarea mai accentuată în Europa în ultimii ani demonstrează că este un curs înțelept. Evident, oamenii din Moldova vor avea șansa de a decide. Dorim ca ei să decidă într-un mediu liber și corect, cu cât mai puține interferențe și dezinformări posibile, iar vizita secretarului de stat va întări acest aspect”, a explicat James O’Brien referitor la integrarea euro-atlantică a Moldovei.

Întrebat despre situația din Transnistria, O’Brien a declarat că, în evaluarea SUA, „nu există o amenințare militară directă, dar există operațiuni de influență rusească în curs de desfășurare, iar acest lucru este îngrijorător.”

„Ceea ce am văzut în ultimii doi ani este un beneficiu real pentru cetățenii atât din Transnistria, cât și din Moldova, ca urmare a scăderii dependenței de Rusia și a integrării europene tot mai mari a Moldovei. Și credem că acest lucru oferă o bază solidă în Transnistria, precum și în Moldova în ansamblu, pentru a continua pe această cale, iar acest lucru este, în mod evident, de o importanță reală, având în vedere că se confruntă cu alegeri cruciale în acest an. În ceea ce privește chestiunea mai largă a Transnistriei, continuăm să sprijinim procesul condus de OSCE, care va duce la o soluționare cuprinzătoare, credem noi”, a spus oficialul de la Washington.

Restricții de Circulație

Vizita secretarului de stat american aduce restricții de circulație la Chișinău. Astfel, începând cu ora 8 dimineața și până la 9 seara, accesul persoanelor în anumite locuri din centrul orașului și pe arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău va fi temporar limitat. Șoferii sunt îndemnați să se conformeze cerințelor agenților de circulație și „să manifeste răbdare și disciplină”. De asemenea, Primăria Chișinău a anunțat că în anumite locuri publice din capitală accesul persoanelor va fi limitat temporar miercuri, relatează NewsMaker. Totodată vor fi restricții la desfășurarea de manifestații, precum și a lucrărilor de reparație a drumurilor, rețelelor electrice/termice, apeduct/canalizare și tăiere a arborilor în perimetrul străzilor pe unde se va deplasa coloana oficială. Măsura va fi valabilă, de asemenea, între ora 08:00 și 21:00.

Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanți parteneri și susținători ai Republicii Moldova, potrivit Președinției de la Chișinău. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanțare care depășește 2,5 miliarde de dolari. De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice. Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaz natural și electricitate pentru cetățenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru a spori generarea internă a energiei electrice și construcția unei linii de înaltă tensiune de 400 kV, prin stațiile electrice Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România), care va conecta Moldova la rețeaua electrică a României, facilitând astfel integrarea în rețeaua energetică europeană.

De la Chișinău, secretarul de stat american va pleca la Praga, unde joi va participa la o reuniune informală a miniștrilor de externe din cadrul NATO, care vor pregăti deciziile ce vor fi luate la summitul NATO din iulie de la Washington.