Un consilier guvernamental câștigă sume enorme din contracte cu statul

Getting your Trinity Audio player ready...

În contextul în care Premierul Marcel Ciolacu și Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au subliniat necesitatea economisirii resurselor la nivelul primăriilor, săptămâna trecută a fost marcată de o activitate intensă în sistemul de achiziții publice. Primăriile din România s-au grăbit să efectueze achiziții din fonduri publice înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței privind reducerea cheltuielilor, relatează Radio Europa Liberă. Unul dintre beneficiarii principali ai acestor achiziții este un consilier din cadrul Guvernului.

Până vineri, 27 octombrie, ora 18:00, când pachetul de măsuri legislative care limitează cheltuielile publice a fost publicat în Monitorul Oficial, a existat o activitate intensă în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Ordonanța, care a fost intens dezbătută și criticată încă din august, face parte din măsurile de reducere a deficitului bugetar asumate de Guvernul Ciolacu în fața Parlamentului.

Datele analizate de Europa Liberă arată că, în perioada 23 – 30 octombrie 2023, au fost efectuate achiziții în valoare de șase ori mai mare comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Mai exact, s-a cumpărat consultanță în valoare de 18 milioane de euro (92 milioane de lei) în 2023, față de 3,4 milioane de euro (17,2 milioane lei) în 2022.

Unul dintre beneficiarii principali ai acestor achiziții a fost firma Funding Plan Investment SRL, deținută de Bogdan Dragoș Marinescu, consilier superior la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Într-o singură săptămână, firma a încheiat contracte de consultanță de aproape 715 mii de euro (3,55 milioane de lei). Marinescu a explicat că aceste contracte sunt cu clauză suspensivă și vor fi plătite numai atunci când proiectele vor fi aprobate de Administrația pentru Fondul de Mediu (AFM).

Alte primării, precum cea din Chitila, au efectuat achiziții de consultanță în valoare de 181 de mii de euro (899.000 de lei) în aceeași perioadă. Majoritatea contractelor au fost încheiate cu un PFA, Cioată M. Florica.

Această tendință de a efectua achiziții înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței a fost observată și la nivelul altor primării din țară, precum Baraolt, Strehaia și Lehliu Gară.