Ursula von der Leyen, în plină criză europeană a prețurilor energiei: „Viitorul UE este energia regenerabilă, nu gazul”

„Trebuie să fie clar că viitorul nostru este reprezentat de energia regenerabilă, nu de gaze”, a afirmat președintele Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, la conferința de presă de la finalul summitului UE-Balcani, transmite RaiNews, citată de Rador. Von der Leyen a spus că în timpul pandemiei, costul gazelor a fost mai mic decât media, provocând „o creștere” odată cu redresarea post-Covid.

Șefa Comisiei a făcut declarațiile într-un moment în care tot mai multe state membru UE cer o relaxare a politicilor de mediu ale Comisiei Europene, dat fiind impactul acestora asupra prețului la energie. Mai mult, în interiorul UE există resentimente față de modul în care Comisia a închis ochii față de pactul germano-rus pentru construirea Nord Stream 2, gazoductul care va alimenta cu gaze ieftine Germania, ocolind alte țări.

Creșterea prețurilor la energie „este o problemă serioasă, prețurile la gaz sunt în creștere” și Bruxelles intenționează să prezinte „o comunicare săptămâna viitoare”, în care „vom examina întreaga structură a prețurilor la energie”, a spus președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, la sosirea sa la Castelul Brdo, în Slovenia, pentru a doua zi de lucrări a summitului între liderii UE și omologii lor din Balcanii de Vest.

„Pentru noi este foarte clar că, pe termen lung, va fi important să investim în surse regenerabile, care ne oferă prețuri stabile și mai multă independență”, a adăugat Von der Leyen, explicând că propunerea UE va fi discutată „la timpul potrivit” la summitul liderilor celor 27 de state membre din 21 și 22 octombrie, la Bruxelles.

„90% din gaz este importat în Uniunea Europeană”, a reamintit președintele Comisiei UE, „în timp ce în sursele regenerabile suntem liderii producției”.

Ultimele zile au adus o mică scădere a prețului gazelor, determinate de semnalele de relaxare venite de la președintele rus Vladimir Putin, explică operatorii, potrivit cărora Rusia ar fi gata să-și aducă contribuția la stabilizarea pieței mondiale a energiei prin exportul unor cantități record de gaze naturale.