Vienna Meets Romania. Pasiune, mister și reverie muzicală

Săptămâna Luminată aduce o dată în plus bucurie melomanilor, căci Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena, și pianista Cătălina Butcaru, revin la București și Timișoara cu două recitaluri și un concert, cuprinse într-un program mai amplu, desfășurat pe o perioadă de cinci ani, intitulat Vienna Meets Romania.

Volkhard Steude, cel care a putut fi ascultat în calitate de concertmaestru al Filarmonicii din Viena și la celebrul concert de Anul Nou 2018, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius, care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei.

Primul recital va avea loc pe scena Sălii Radio din București, joi, 12 aprilie 2018, de la ora 19.00 și al doilea la Timișoara, în cadrul Festivalului Timișoara Muzicală,  pe 14 aprilie, la Sala Capitol, ora 19.00.

Programul de anul acesta propune un itinerariu al sonorităților încărcate de melancolie, pasiune, mister, reverie, cuprinzând sonate de Beethoven, Schumann, Brahms și poemul de Chausson.

Volkhard Steude este pentru al treilea an în România, iar experiențele anterioare îl fac să revină cu placere și nerăbdare:

‘’De România mă leagă multe amintiri frumoase. Este întotdeauna un sentiment special să cânți un concert în orașe pline de farmec cum sunt Sibiul, Timișoara sau Bucureștiul. Cătălina Butcaru este o pianistă minunată, o parteneră muzicală sensibilă, care inspiră. Mă bucur că vom fi prezenți în România pentru a treia oară și sperăm că muzica noastră iși va croi drum către inimile ascultătorilor.’’

De asemenea, cei doi vor fi soliștii dublului concert pentru vioară, pian și orchestră de coarde de Mendelssohn, vineri, 13 aprilie, la Sala Radio, în cadrul concertului Orchestrei Naționale Radio, dirijată de Cristian Lupeş.

‘’Suntem onorați de invitația Radio România de a interpreta anul acesta și la București, împreună cu Orchestra Națională Radio, Dublul Concert în re minor pentru vioară și pian  de Mendelssohn. Dublul concert este un experiment interesant de muzică de cameră cu expunere solistică, o raritate muzicală care merită atenția publicului bucureștean. Este o lucrare plină de elan și prospețime, dar și de o siguranță retorică uimitoare pentru vârsta de 14 ani, când a fost compus de Mendelssohn.’’