Este imposibil să fim singuri în Univers

Trappist-1

NASA a anunțat, în această seară, că a descoperit șapte exoplanete de mărimea Terrei într-un singur sistem solar, denumit Trappist-1.

NASA a descoperit sapte exoplanete de marimea Terrei. Pe trei dintre ele viata este posibila (Video)Foto: NASA

Trei dintre ele planete sunt situate în zona locuibilă din jurul stelei lor, în care viața este posibilă. Se presupune că aceste planete ar avea inclusiv atmosferă, a precizat NASA.

Toate cele sapte planete se află la o distanță de numai 39 de ani lumină de Pământ, într-o regiune temperată în care nu e nici prea frig, nici prea cald. În această zonă, temperaturile sunt cuprinse între 0 și 100 de grade Celsius fiind comparabile cu cele de pe Pământ, Mercur sau Venus.

Cele șapte planete sunt de talia Pământului și orbitează la mică distanță o stea pitică rece. Aceasta are doar 8% din masa Soarelui nostru. Un an pe aceste planete ține mai puțin de trei săptămâni. Pe planeta cea mai apropiată de stea durează chiar 36 de ore.

Până în acest moment nu a fost descoperit niciun alt sistem solar care să aibă atâtea planete de talia Pământului.

"Descoperirea mai multor planete stâncoase cu temperaturi la suprafață care permit existența apei în stare lichidă face ca acest sistem solar să fie unul extraordionar, o țintă pentru următoarele misiuni de căutare a vieții", a explicat dr. Chris Copperwheat, astronaut britanic de la Universitatea John Moores, cel care a condus echipa internațională care a făcut descoperirea.

"Dacă încă mai crezi că restul Universului e steril, cu siguranță ești singurul și probabil greșești", a declarat Seth Shostak, din partea Institutului SETI.