Majorarea semnificativă a taxelor pentru autorizarea farmaciilor

Getting your Trinity Audio player ready...

Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care prevede majorarea semnificativă, de până la 10 ori, a taxelor pentru autorizarea farmaciilor. Proiectul, lansat inițial în luna ianuarie, a fost modificat și republicat într-o formă actualizată la finalul lunii mai, introducând noi măsuri pentru actualizarea taxelor ce nu au mai fost modificate din 2008.

“Luând în considerare că dinamica pieței și a reglementărilor suplimentare în domeniul farmaceutic (vânzarea online, vaccinarea în farmacii etc.) a condus la o activitate mult mai complexă a direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății comparativ cu anii precedenți, din punct de vedere al documentelor suplimentare necesare de evaluat și a mențiunilor elaborate și aprobate pentru fiecare autorizație de funcționare în parte (aproximativ 12.000 unități farmaceutice înregistrate în România) și costuri suplimentare cu deplasarea personalului din cadrul DSP și MS pentru efectuarea inspecției, creându-se astfel și un dezechilibru între disponibilitatea de resursă umană și volumul documentelor emise la nivelul direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, se impune majorarea de urgență a taxelor alocate, prevăzute la art. 42, cu atât mai mult cu cât acestea nu au mai fost actualizate din anul 2008,” argumentează autorii proiectului în nota de fundamentare.

Modificările propuse

Proiectul prevede modificarea articolului 42 din Legea farmaciei nr. 266/2008, introducând noi valori pentru taxele de emitere a autorizației de funcționare:

  • Farmacii în mediul urban**: de la 3.000 lei la 5.000 lei
  • Farmacii în mediul rural**: de la 150 lei la 1.000 lei
  • Oficine locale de distribuție**: de la 100 lei la 500 lei
  • Drogherii în mediul urban**: de la 2.000 lei la 3.500 lei
  • Drogherii în mediul rural**: de la 50 lei la 350 lei

Taxele pentru emiterea unei noi autorizații în caz de preschimbare sau pierdere a autorizației de funcționare vor crește de la 100 lei la 1.000 lei pentru mediul urban și de la 50 lei la 500 lei pentru mediul rural. Pentru orice altă modificare înscrisă pe autorizația de funcționare a farmaciei sau drogheriei, taxa va crește de la 50 lei la 350 lei.

Proiectul de ordonanță de urgență va fi supus unei dezbateri publice miercuri, 5 iunie 2024, începând cu ora 11.00, în sistem de videoconferință. Publicul și părțile interesate sunt invitate să participe și să își exprime punctele de vedere asupra modificărilor propuse.