Primul peisaj urban inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO

Orașul Rio de Janeiro, care se întinde între ocean și munte și are o vegetație luxuriantă, a primit oficial marți titlul de "Primul peisaj urban clasificat Patrimoniu Mondial al UNESCO.

Ceremonia de acordare a titlului, care s-a desfășurat la poalele statuii lui Cristo Redentor cu brațele deschise de pe muntele Corcovado, certifică alegerea acestui oraș făcută în iulie 2012 de UNESCO.

Este vorba de o premieră, titlul de sit al Patrimoniului Mondial în categoria Peisaj Cultural și Urban fiind până acum rezervat grădinilor istorice, monumentelor, palatelor și cetăților, dar niciodată unui oraș.

În ultimii patru ani, autoritățile braziliene au întocmit un raport foarte detaliat explicând cum va fi protejat acest patrimoniu care include Parcul Flamengo, stânca de granit Pao de Açúcar, muntele Corcovado, plaja Copacabana, Grădina Botanică și pădurea urbană Floresta da Tijuca.

Arhiepiscopul de Rio, Mgr Orani Joao Tempesta, a lansat înainte de ceremonie campania "Amigo do Cristo Redentor" în scopul obținerii fondurilor necesare pentru a prezerva monumentul și pentru confortul vizitatorilor.

În prezent peste 3 milioane de reali (849.000 de euro) sunt prevăzuți anual pentru întreținerea statuii care este vizitată de trei milioane de turiști în fiecare an, potrivit unui comunicat al arhidiocezei.

În 2017, statuia Cristo Redentor va intra în reparații.