Ministerul Culturii va finanţa cu un milion de lei proiecte ale industriilor şi comunităţii creative

Ministerul Culturii a anunţat că va lansa în premieră anul acesta o linie de finanţare pentru industriile şi comunităţile creative, în acest sens urmând să aibă loc două sesiuni de selecţie, în limita a 500.000 de lei fiecare.

Industriile creative sunt acele sectoare ale creaţiei şi dezvoltării tehnologice ce generează profit şi care regândesc cultura ca un motor al dezvoltării regionale şi naţionale: arhitectură, meşteşuguri, design (grafic, vestimentar, de produs), media digitale (dezvoltare software, web design, aplicaţii mobile, dezvoltare jocuri web), film, radio şi TV (producţie video).

Acest program are ca principal obiectiv stimularea şi motivarea comunităţii creative, pentru a genera iniţiative şi produse competitive cu valoare de creştere economică (economie creativă) şi de coeziune socială în oraşele şi regiunile ţării, potrivit Ministerului Culturii.

Instituţia condusă de ministrul Vlad Alexandrescu spune că sectorul industriilor creative este relevant atât pentru capitalul cultural, cât şi pentru capacitatea de a genera profitabilitate la nivel naţional, contribuind la dezvoltarea sectorului independent şi public.

"Astfel, Programul CultIN, în latura sa dedicată industriilor creative, va fi axat pe sprijinirea acelor acţiuni care vor aduce beneficii în regiunile României în care acest concept este mai puţin prezent şi care vor determina dezvoltarea huburilor şi clusterelor creative şi a polilor de competitivitate regională", spune Ministerul Culturii.