Părintele omenirii a trăit acum mai bine de 200.000 ani

Descoperirea a fost rodul unui studiu genetic revoluţionar, realizat în Islanda, care viza evoluţia şi bolile omului modern.

Studiul, care reprezintă o premieră mondială în domeniul geneticii, a fost realizat de oamenii de știință prin secvențierea celui mai mare grup de genomuri umane din cadrul unei singure populații.

Printre alte câteva descoperiri importante, analizele au arătat că „părintele omenirii” – cel mai recent strămoș de sex masculin al omului modern – a trăit în urmă cu 174.000 – 321.000 de ani. Intervalul, ce are la bază un calcul al ratei mutațiilor genetice umane, contrazice studiile anterioare, potrivit cărora părintele tuturor oamenilor ar fi trăit în urmă cu 340.000 de ani.

Se estimează că vârsta acelui strămoş este de 239.000 de ani – o dată mai apropiată de cel mai recent strămoş de sex feminin al omenirii, despre care se crede că ar fi trăit în urmă cu 200.000 de ani.

Pe lângă aceste descoperiri despre evoluţia speciei umane, autorii studiilor spun că noua analiză îi va ajuta să descopere şi „genele mutante” care apără în mod natural un grup rar de persoane împotriva anumitor maladii.

Informația a fost publicată de dailymail.co.uk.