Portretul lui J. S. Bach din 1784 a fost donat Arhivei Bach din Leipzig

Portretul legendar al lui J. S. Bach din 1784 a fost donat Arhivei Bach din Leipzig, ca urmare a decesului filantropului american William H. Scheide.

Realizat în 1748 de artistul german Elias Gottlob Haussmann, se spune că este unicul portret al lui Bach pictat cât acesta era în viață, fiind baza tuturor celorlalte portrete realizate ulterior cu Bach.

În cei 265 de ani de la crearea sa la Leipzig, portretul s-a plimbat prin Hamburg, Polonia, Marea Britanie și apoi S.U.A.

Pe 29 aprilie 2015 a fost donat unei comisii formată din primarul din Leipzig, Burkhard Jung, președintele Arhivei Bach, Sir John Eliot Gardiner, și directorului Peter Wollny, într-o ceremonie privată alături de familia Scheide, portretul revenind astfel la locul „nașterii” sale.

Scheide, un filantrop american, dar și dedicat studiului vieții lui Bach, a obținut portretul în 1952 după ce familia Jenke, cea care deținea portretul încă de la începutul anilor 1800, l-a scos la licitație. Pe 6 ianuarie 2014, cu ocazia împlinirii a 100 de ani, Scheide încredințează oficial portretul Arhivei Bach, după ce își exprimase dorința de a vedea portretul întors la locul „nașterii” sale.

Sir John Eliot Gardiner, președintele Arhivei Bach din Leipzig, are de asemenea o legătură afectivă cu acest portret, deoarece a petrecut toată perioada celui de-al Doilea Război Mondial în casa tatălui său de la țară, din Dorset.  “Am trecut prin fața lui de multe ori pe zi, în timpul copilăriei mele la Dorset. Este corect și o datorie să vedem acest portret returnându-se la adevărata sa casă, în Leipzig„, spune Gardiner.

Pe 12 iunie, în cadrul unei ceremonii oficiale de deschidere a Festivalului Bach, ediția 2015, portretul va fi prezentat publicului, înainte de a fi expus permanent

la Muzeul Bach din Leipzig.