Un nou Pământ – Kepler-186F

Telescopul Kepler Space de la NASA a descoperit recent o planetă asemănătoare Pământului care orbitează în jurul unei stele din apropierea zonei locuibile a galaxiei noastre. Kepler-186F este la aproximativ 500 de ani lumină de Pământ în constelația Cygnus.

Zona locuibilă, cunoscută și sub numele de zona Goldilocks, este regiunea din jurul unei stele în care obiectele cu masă planetară, cu suficientă presiune atmosferică pot susține apă lichidă la suprafața lor. Se estimează că există cel puțin 40 de miliarde de planete de mărimea Pământului care orbitează în Calea Lactee, însă aceasta este considerată prima planetă de dimensiunea Pământului ce poate fi găsită în zona locuibilă a unei alte stele.

new-earth-2Ce înseamnă acest lucru?

În plus față de Kepler-186F, există 4 alte planete care orbitează în apropierea unei stele în cadrul sistemului Kepler-186F. Acest lucru înseamnă că, dacă steaua din apropiere este similară cu Soarele nostru, atunci probabilitatea de viață de pe această planetă crește exponențial.

Stim doar de o planetă unde există viață – Pământ. Când căutăm viață în afara sistemului nostru solar ne concentrăm pe găsirea planetelor cu caracteristici care le imită cele ale Pământului „, a declarat Elisa Quintana, cercetătoare la Institutul SETI, de la NASA Ames Research Center din Moffett Field, California și principalul autor al documentului publicat în revista Science. „Găsirea unei planete în zonă locuibilă comparabilă cu Pământul ca și dimensiune este un pas important.”

Steaua din apropiere de Kepler-186F are jumătate din masa și dimensiunea sistemului nostru solar și primește doar o treime din energia pe care o primim de la Soarele nostru, Kepler-186F orbitează în jurul stelei sale o dată la 130 zile.